Primarul Aiudului, Mihai Horațiu Josan, alături de cetățenii localității Gâmbaș, afectați de lucrările la autostrada Sebeș-Turda

Așa cum deja probabil se știe, luni 22 iunie 2015, localnicii din Gâmbaș au organizat un protest, blocând drumurile tehnologice de pe tronsonul 3 al autostrăzii Sebeș – Turda. Nemulțumirea cetăţenilor se datora faptului că proiectantul autostrăzii nu a prevăzut un drum care să le permită accesul spre terenurile agricole și la cimitirul reformat al localității, deşi înaintea demarării lucrărilor, acesta îi asigurase că are în vedere rezolvarea tuturor căilor de acces solicitate.

Deplasându-se la fața locului, primarul municipiului Aiud, domnul Mihai Horațiu Josan, a constatat că revendicările cetățenilor sunt îndreptățite, astfel că a hotărât, de comun acord cu aceștia, convocarea unei întâlniri de urgență cu reprezentanții Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România și cu cei ai societății constructoare TIRRENA SCAVI, pentru a găsi o soluție la problemele ridicate de locuitorii din Gâmbaș.

La întâlnirea astfel planificată și care a avut loc miercuri, 24 iunie 2015, la Gâmbaș, a participat și prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer, în calitate de reprezentant al Guvernului României în teritoriu și nicidecum în calitate de arbitru, așa cum, în mod eronat este considerat de către unele persoane.

Discuțiile au continuat apoi în sala Ion I. C. Brătianu a Primăriei municipiului Aiud, dar domnul prefect nu a mai participat la acestea. În schimb, au participat reprezentanții beneficiarului Direcția Regională Drumuri și Poduri Cluj: domnul Sabău Vasile și doamna Florea Mioara, reprezentantul societății TIRRENA SCAVI: domnul Kovrig Ștefan, reprezentanții municipiului Aiud: primar Mihai Horațiu Josan, director executiv – Delia Florea și director SPAPL – Ștefan Rodean, iar din partea cetățenilor localității Gâmbaș au participat domnii Varro Ioan, Moricz Francisc, Popa Silviu și Gruia Liviu.

Conform minutei întâlnirii, încheiate din dispoziția primarului municipiului Aiud, în 4 exemplare, câte una pentru fiecare parte și transmisă prefectului județului Alba, întâlnirea a avut ca scop soluționarea problemelor tehnice legate de accesul cetățenilor din localitatea componentă Gâmbaș, către terenurile agricole aflate în proprietate sau în exploatare, iar în urma discuțiilor purtate, s-a stabilit că accesul provizoriu la terenuri se va realiza prin șantier, utilizând cele 2 puncte: punctul de intersecție cu drumul agricol de exploatare de sub coastă și punctul identificat în zona Cimitirului Reformat din localitatea Gâmbaș.

Acelaşi document, încheiat la sediul Primăriei municipiului Aiud ne demonstrează că o altă decizie care s-a adoptat cu prilejul întâlnirii a fost aceea că drumul provizoriu

de sub coastă va fi întreținut permanent, de către firma care execută lucrările, până la realizarea accesului definitiv în acea zonă.

Mai mult decât atât, vineri, 26 iunie 2015, primarul municipiului Aiud, Mihai Horaţiu Josan a fost anunțat că în urma reproiectării, accesul definitiv la terenurile agricole se va face pe un drum ce va subtraversa autostrada, drum ce va avea o lățime de 5 metri și 5 metri înălțime. Mesajul a fost trimis chiar în acea zi spre informare publică, sub forma unui comunicat de presă.

Considerăm așadar, că Primăria municipiului Aiud, prin domnul primar Mihai Horațiu Josan, a depus toate eforturile pentru ca problemele cetățenilor afectați de lucrările la autostrada Sebeș-Turda să fie rezolvate într-un termen cât mai scurt, iar soluțiile identificate în urma demersurilor pe care le-am prezentat mai sus vor fi în avantajul acestora. Ne bucură faptul că şi ceilalţi reprezentanţi ai instituţiilor statului se preocupă, aşa cum este şi firesc, de rezolvarea problemelor care apar la nivelul comunităţilor locale, dar de la acest lucru şi până la a-şi aroga merite care nu le aparţin, este o cale lungă.

Recomandari

Alte Articole