In comuna Garda de Sus din Muntii Apuseni se pastreaza, nemodificat, de mai bine de 100 de ani un obicei de Paste cu care comunitatea se mandreste datorita unicitatii lui. „Pazitul Toacei” sau „Tocalasii” este obicei care incepe din Joia Mare si care tine pana in a doua zi de Pasti. Este o combinatie complexa de sarbatoare religioasa si laica.
Pentru desfasurarea obiceiului se formeaza o echipa de feciori (minim sase, maxim 12) necasatoriti din sat numiti „tocalasi“, care pun in curtea bisericii toaca si tevile special pregatite pentru „puscaturi“. Acestea vor ramane aici pana in dimineata celei de a doua zile de Pasti. Toaca este pazita in aceasta perioada de catre tocalasi, cu schimbul, ca sa nu fie furata. In caz ca se va fura, va trebui rascumparata, altfel cinstea organizarii Jocului revine grupului de feciori care au furat-o, dar pe cheltuiala tocalasilor.
Pe tot parcursul celor patru zile si nopti tocalasii trebuie sa pazeasza toaca cu orice pret ca sa nu fie furata si astfel ei sa se faca de „mandra minune”. A doua zi de Pasti, dupa slujba de la biserica, Tocalasii imbraca portul popular si, insotiti de un taraf, il insotesc pe preot pana acasa. Ei joaca si ii servesc pe oamenii cu cate o gura de „crampa” facandu-le astfel invitatia la Jocul care se va tine in acea seara.
Maine seara, cei 9 “tocalasi” (Silviu, Traian, Valentin, Nicusor, Craciunel, Cristi, Calin, Marinel si Adrian) va asteapta la Marele Bal pentru a petrece alaturi de ei Sarbatorile Pascale din acest an.

Recomandari

Alte Articole