O singură și mare Românie!

EDITORIAL – Ananei GAGNIUC

De azi încolo, mai sunt doar patru ani până la centenarul Marii Uniri din 1918. Pregătirea unei astfel de aniversări-unicat ar trebui să înceapă de pe acum. Nu doar sufletește, ci și la modul concret. De pildă, propunerea fostului ministru al Culturii, Daniel Barbu, de a se amenaja și pune în circuitul turistic „Traseele Marii Uniri”, vizând nu doar Alba Iulia, ci și localitățile natale ale artizanilor acestui reper monumental în istoria noastră. Și – de ce nu? – și trenurile unirii cu care românii anonimi s-au dus la „Alba Iulia-n cetate”, ca să pună umărul – și votul – la Marea Unire.

Pregătirea sufletească înseamnă în primul rând eliminarea totală a elementului politic de pe această crucială sărbătoare; și asta în fiecare an, nu doar în 2018. Să nu mai vorbim de două Românii, doar pentru că sunt și alegeri care, inevitabil, în final au doar două obțiuni. Numai dacă ar exista județe în care o obțiune sau alta – din cele două posibile – ar obține 100% din voturi ar fi justificat – dar nerecomandat – să se vorbească de două Românii. Dar acest lucru e departe de a se fi întâmplat.

Putem, eventual, să discutăm de mai multe Românii, dacă vom considera că oriunde în lume calcă un picior de român, acolo ajunge și un pic de Românie. Dar asta e cu totul altă chestiune; și cu totul altă interpretare care, totuși, stă în picioare. Altfel, lucrurile sunt cât se poate de clare: avem o singură Românie, de care trebuie să avem mare grijă, ca și de românii pe care vremurile i-au dezrădăcinat, dar în care românismul a rămas mereu verde.

Ajuns aici, o s-o citez pe jurnalista Ileana Popovici, din Maramureșul de peste Tisa, care își dorește ca aniversarea centenarului întemeierii României Mari să ne aducă „o Românie și mai mare”. Nu neapărat din punct de vedere teritorial, căci vremurile sunt destul de tulburi prin apropiere, ci să ne aducă o Românie mai mare ca importanță în Europa și în lume. Iar asta chiar că ne dorim cu toții.
La mulți ani, România, oriunde te-ai afla!

Ananei GAGNIUC

ArticoleRecomandate

Recomandari din RubricaEditoriale