Nu mai sunt nunti, nu mai sunt bani de locuinte! Scad preturile!

 

Atat dezvoltatorii cat si consultantii imobiliari spun ca preturile au fost afectate de aceasta perioada de pandemie, cand nu au mai fost organizate nunti, iar tinerii nu mai au din ce sa-si plateasca avansul la banci. Mircea Trifu, proprietarul agentiei imobiliare Trifu Imobiliare Alba Iulia, ne-a declarat ca :,, Bancile cer un  avans ipotecar, undeva intre 5 si 10 la suta. In conditiile in care nu mai exista aceasta sursa de finantare, nu au mai putut face nunti, practic oamenii nu mai au posibilitatea sa achite avansul.” Acelasi lucru se intampla si cu romanii care lucreaza in strainatate. Pentru ca, majoritatea sunt in somaj tehnic sau in somaj, acestia asteapta, deocamdata, ca economia sa functioneze, pentru a se gandi la posibilitatea unei investitii imobiliare.

        Preturile la imobliare dar si la chirii au inceput sa scada. Dezvoltatorii au continuat sa construiasca si in aceasta perioada, dar cumparatori sunt mai putini. In aceste conditii, au decis sa reduca pretul imobilelor. In functie de suprafata si de zona, pretul imobiliarelor fluctueaza de la 550 de euro pe metru patrat, pana la o mie de euro pe metru patrat. Pretul unui duplex, care pana acum cateva luni, incepea de la o suta de mii de euro, acum costa in jur de 90.000 de euro. Bastian Kontzelman, unul dintre dezvolatatorii importanti din judetul Alba, ne-a spus ca, in noul cartier Transalpina Residence din Sebes, un duplex, cu o suprafata utila de 140 de mp si teren liber, intre 200 si 300 mp,  pretul initial, la vanzare,  pornea de la 100.000 de euro si acum incepe cu 90.000 de euro.

defa791c-a9b5-44c5-bbd0-730a432775c5.jpg

     Pretul a scazut foarte mult si la casele insiruite. O astfel de locuinta, mare de 136 de mp si cu teren liber de peste 220 de mp, se vinde acum la 75.000 de euro. Cosmin Paven, proprietarul noului cartier Happy Residence din Petresti, are acum, in finalizare, sapte astfel de locuinte, la aproximativ 550 de euro/mp.

    In Alba Iulia, daca apartamentele se vindeau pana acum cu 1100 de euro/mp, cei care au bani, le pot cumpara si cu 900 de euro/mp.

IOSIF GLIGOR

Recomandari

Alte Articole