Mita electorala, sanctionata cu fermitate de autoritati

Masuri ferme de sanctionare a mitei electorale dispuse de catre prefectul judetului Maramures, Sandu Pocol. Populatia trebuie sa stie, printre altele, ca promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in timpul desfasurarii procesului electoral, in scopul determinarii alegatorului cu drept de vot sa voteze sau sa nu voteze un anumit candidat pentru functia de deputat, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Oficialii Prefecturii Maramures au anuntat ca toate materialele necesare desfasurarii scrutinului electoral, respectiv buletinele de vot, stampilele de control si timbrele autocolante stampile de vot)au fost transportate sub paza militarizata si predate primarilor din cele noua unitati administrativ-teritoriale unde vom avea alegeri in 21 august. „Bunurile destinate sau folosite la savarsirea faptei se confisca, iar pedeapsa se aplica si persoanei care voteaza fara a avea drept de vot ori alegatorului care voteaza de mai multe ori in ziua de duminica. De asemenea si tentativa se pedepseste. Continuarea propagandei electorale dupa incheierea campaniei electorale prin lansarea, afisarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum si sfatuirea alegatorilor in ziua desfasurarii procesului electoral, la sediul sectiilor de votare sau in perimetrul prevazut de legislatia in vigoare, sa voteze sau sa nu voteze candidatii inscrisi pe buletinele de vot, respectiv sa nu voteze un anumit partid politic, alianta politica, alianta electorala se sanctioneaza cu amenda de la 1000 la 2500 de lei. Distribuirea de catre candidati a bauturilor alcoolice, in ziua desfasurarii procesului electoral, in perimetrul sectiilor de votare, delimitat potrivit legii se sanctioneaza cu amenda”, au mai subliniat autoritatile judetene. Intr-o alta ordine de idei, refuzul de a permite accesul persoanelor acreditate potrivit legii in sectia de votare se sanctioneaza cu amenda de la 600 la 1000 de lei. Refuzul de conformare a dispozitiilor presedintelui biroului electoral al sectiei de votare cu privire la asigurarea ordinii in locatia de vot si in imprejurimi, pana la o distanta de 500 de metri, se sanctioneaza cu amenda de la 1500 la 4500 de lei.

„Refuzul de a se permite alegatorului, care face dovada faptului ca are dreptul, sa voteze in sectia de votare la care se prezinta pentru exercitarea dreptului de vot, in conditiile prezentului titlu se sanctioneaza contraventional cu amenda de la 4500 la 10.000.lei. Trebuie spus ca toate aceste sanctiuni contraventionale sunt constatate si aplicate, conform legislatiei in vigoare de catre politisti.

Impiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi.

Inscrierea, cu buna-stiinta, in copia de pe lista electorala permanenta a unor persoane care nu sunt inscrise in lista electorala constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Violarea prin orice mijloace a secretului votului constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.

Tiparirea si utilizarea de buletine de vot false, introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot fata de cele votate de alegatori, falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, precum si utilizarea unui act de identitate nul sau fals constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

Atacul prin orice mijloace asupra localului sectiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava”, a aratat Sandu Pocol.

Foarte important de retinut este faptul ca toti cei care doresc sa semnaleze autoritatilor incidente electorale sau nereguli cu privire la desfasurarea procesului electoral ori incalcarea legislatiei in vigoare referitoare la alegerile partiale pentru Camera Deputatilor din data de 21 august sunt indemnati sa apeleze sistemul national unic pentru apeluri de urgenta 112.

Rares Bogdan

Recomandari

Alte Articole