Marius Balo, profesorul clujean închis de 7 ani, în China, pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari, intra în greva foamei!

 

Marius Balo, profesorul clujeanul închis de aproximativ 7 ani în China pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari și tratat cu indiferență de autoritățile din România, a decis să intre în greva foamei începând cu data de 15 noiembrie 2020.

“În ultima conversație telefonică avută cu Marius, la începutul acestei luni, mi-a comunicat că recurge la această metodă extremă de protest, datorită nepăsării și ignoranței autorităților române față de cauza sa.” afirmă Ioan Felecan, singura rudă în viață a lui Marius Balo.

Curtea de Apel Cluj a dispus în luna octombrie 2019 transferul lui Marius Balo într-un penitenciar din România. Din luna octombrie autoritățile române nu au făcut nimic în vederea transferării acestuia.

Din ianuarie 2020, de când Ministerul Justiției al Republicii Populare Chineze și-a dat acordul la transferarea lui Marius Balo, și până în prezent, autoritățile române nu au întreprins niciun demers în vederea aducerii în România a cetățeanului român Marius Balo. În aceste condiții, societatea de avocatură Iordăchescu și Asociații a revenit cu adrese atât la Centrul de Cooperare Polițienească Internațională cât și la Ministerul Justiției în vederea urgentării demersurilor de preluare a cetățeanului român Marius Balo din Republica Populară Chineză. “În data de 17.09.2020 am revenit cu adresă la Centrul de Cooperare Polițienească Internațională prin care solicitam să ni se comunice dacă au fost reluate demersurile de preluare din China a lui Marius Balo și data estimativă la care apreciază că acesta va fi adus în România. La această solicitare am primit răspuns în data de 23 septembrie 2020 prin care ne informau că din cauza măsurilor impuse de autoritățile chineze pentru prevenirea răspândirii COVID, în prezent este imposibilă organizarea unei misiuni de preluare din China a cetățeanului român Marius Balo.” afirmă Ioana Bonda, avocat Iordăchescu & Asociații.

Tot la aceeași dată s-a revenit cu adresă și la Ministerul Justiției pentru comunicarea informațiilor legate de transferul cetățeanului român Marius Balo. Răspunsul autorităților a fost că pentru moment rămâne problematică aducerea în țară a lui Marius Balo în contextul general al pandemiei de SARS COV 2. Mai mult, au informat că, organizarea unei misiuni este imposibilă pentru moment având în vedere carantina obligatorie instituționalizată timp de 14 zile a oricărei persoane care intră pe teritoriul Republicii Populare Chineze și efectuare de teste COVID, toate pe cheltuiala proprie.

“Sunt dispus să merg eu după el, doar să mi se permită acest lucru!” afirmă Ioan Felecan, în vârsta de aproximativ 70 de ani.

“Din luna octombrie 2019 de când Curtea de Apel Cluj a recunoscut hotărârea de condamnare și până în luna martie 2020 de când s-a declanșat pandemia de CVID-19, autoritățile competente au avut timp suficient pentru transferarea în România a cetățeanului român Marius Balo. Soluții au fost și sunt cu siguranță, este nevoie doar de bună-voință. Statul român trebuie să-și facă datoria față de cetățeanul român Marius Balo și să-l aducă urgent în țară, indiferent de costurile pe care această procedură le-ar impune. Decizia lui Marius de a intra în greva foamei este extremă! În condițiile în care se află închis în China, greva foamei înseamnă condamnarea la moarte.“ afirmă Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo.

Recomandari

Alte Articole