In urma articolelor aparute in ziarul nostru on-line, managerul Spitalului Orasenesc Cugir, jr. Arion Florin, a facut mai multe precizari referitoare la situatia actuala existenta in unitatea sanitara. Redam comunicatul acestuia, asa cum ne-a fost transmis.
,,Înainte de a vorbi concret pe temele aduse in atenția publică, vreau sa precizez că în calitate de manager am fost întotdeauna adeptul comunicării și cooperării, cu atât mai mult în perioade dificile. Avem lipsa de personal pe anumite segmente, activitatea medicilor este solicitanta, gărzile sunt dificile, însă pacienții noștri sunt oameni care au nevoi urgente. Problemele lor nu se rezolva prin postări pe Facebook, ci prin soluții concrete.
In continuare, față de opinia publică, de oamenii din Cugir si localitățile învecinate, de pacienții spitalului, suntem datori să facem anumite clarificări, asigurându-i de la început că interesul nostru major este să le oferim acces la servicii medicale de calitate.
În primul rând trebuie menționat că preocuparea de a atrage personal medical calificat a constituit și constituie o prioritate la nivelul politicii de personal demarată la nivelul spitalului, dovadă fiind faptul că în anul 2023 numeroase posturi de medici au fost scoase la concurs, unele dintre acestea fiind ocupate între timp și mă refer aici la posturile de medic de radiologie și imagistică medicală, epidemiolog și medic de laborator. Până la începutul acestui an, angajarea de personal în instituțiile publice a fost blocată, cu excepția posturilor unice. În tot acest timp, spitalul a continuat campania de recrutare de medici noi, preocupare care se reflectă în anunțurile de scoatere la concurs a posturilor vacante pe site-uri oficiale precum posturi.gov.ro; viata-medicala.ro dar și site-ul și pagina oficială de Facebook a Spitalului Orășenesc Cugir, preluate ulterior de presa online.
De asemenea, postul de medic neonatolog a fost ocupat prin examen, fiind post unic, încă din luna decembrie a anului trecut, iar în prezent contractul de muncă al acesteia a fost suspendat pentru creștere și îngrijire copil, pe o periodă de 6 luni, începând cu luna ianuarie a.c.
Activitatea compartimentului de pediatrie a fost suspendată, având în vedere că singurul medic pediatru angajat în instituție se află (din păcate), din data de 14.03.2023 și până în prezent, în concediu medical pentru serioase probleme de sănătate. În tot acest timp, personalul medical mediu și auxiliar – asistente și infirmiere – a fost detașat în cadrul compartimentului de chirurgie generală pentru a deservi acelui sector de activitate cu cea mai mare rată de utilizare a paturilor, resepectiv peste 100%, cu mult peste cea a compartimentului din care face parte autorul postărilor de pe Facebook.
Apreciem efortul medicilor implicați în rezolvarea problemelor legate de lipsa de personal medical superior până la cooptarea unor noi specialiști, în susținerea celor două linii de gardă și vă asigur că vom depune toate eforturile în acest sens. Cum spuneam la început, lipsa medicilor din unitățile medicale este o problemă a sistemului medical în ansamblu, fiind o problema pentru majoritatea spitalelor din țară, mai ales pentru cele mici. Cu toate acestea, în ultimii ani au fost multe specialități ocupate, care erau vacante de foarte mult timp, specialități cu impact direct asupra diversității serviciilor adresate pacienților. Mă refer aici la specialități precum urologia, medicina de laborator, ortopedia, oftalmologia, radiologia, epidemiologia, endocrinologia, etc.
Sunt convins că odată cu investițiile realizate în ultimii ani la Spitalul Orășenesc Cugir, vom putea asigura și personal calificat pe specialitățile deficitare, fără a avea pretenția de a rezolva problemele sistemului medical în integralitate, dar îmi pun și speranța că o strategie națională în vederea susținerii și dezvoltării resursei umane din spitale ar putea veni în ajutorul nostru.
Manager
Spitalul Orășenesc Cugir,
Arion Florin „
(Foto carolinatv)