„Lectură în şură”, în județul Alba

Începe o vară cu multă LECTURĂ ÎN ŞURĂ! „Lectură în şură” este un proiect al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba ce are ca scop încurajarea lecturii în rândul locuitorilor din mediul rural, indiferent de vârstă şi promovarea valorilor locale din fiecare comunitate.
Proiectul debutează în data de 3 iulie la Bistra unde va fi lansată monografia „Corul din Bistra” o lucrare ce urmăreşte să readucă în actualitate activitatea celui mai vechi cor ţărănesc din România – Corul de la Bistra. Corul a luat naştere în anul 1892 întemeietor fiind preotul Petru Simu şi a fost condus de dirijorii Iuliu Coroiu, Gheorghe Burz şi Nicolae Râşteiu având în repertoriu lucrări compuse de renumitul compozitor de muzică corală Nicodim Ganea. După 20 de ani de tăcere, corul a fost reînfiinţat anul trecut prin grija primăriei din localitatea Bistra fiind condus în acest moment de dirijorul Gelu Muntea.
Alături de lansarea cărţii vor avea loc lecturi publice susţinute de scriitorul Ion Mărgineanu, muzicianul Gheorghe Burz, autoarea cărţii Daniela Floroian şi fiica dirijorului Nicolae Râşteiu, doamna Ioana Râşteiu.
Proiectul va continua luna aceasta în data de 10 iulie 2016 la şura casei părinteşti a etnografului Valeriu Butură din Sălciua unde vor lectura din lucrările lui Valer Butură scriitorul Cornel Nistea, nepoata autorului Dorina Butură alături de invitaţi din lumea ştiinţifică a Albei şi Clujului. Pe 17 iulie 2016 vom poposi la şura prof.univ.dr. Ilie Moise de la Cut unde vom lectura creaţii ale creatoarei populare Ana Neamţu din Cut ca şi pagini inedite din lucrările profesorului Ilie Moise. În luna august proiectul va poposi la Oarda de Sus şi Oarda de Jos unde vor avea loc ample manifestări dedicate scriitorului Ion Lăncrănjan.
Organizatorii evenimentelor sunt Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. Parteneri în organizare sunt Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” şi Uniunea scriitorilor -filiala Alba- Hunedoara alături de primăriile gazdă.

Recomandari

Alte Articole