Jandarmii din Alba au însemn heraldic

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.665 din 02.09.2015, a fost publicat Ordinul viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului internelor și reformei administrative nr.490/ 2008 privind însemnele heraldice ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne nr. 100 din 24.08.2015, în care a fost aprobat proiectul de însemn heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Județean ‘Avram Iancu’ Alba.

Însemnul heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba din cadrul Jandarmeriei Române păstrează în compoziție elemente din stema Ministerului Afacerilor Interne, după cum urmează: pe fond albastru, o acvilă cruciată, de aur, cu capul spre dreapta, ciocul și ghearele roșii, aripile deschise, ținând în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde.

Pe pieptul acvilei, un scut, despicat, având, în partitia din dextra, pe albastru, un romb de argint, ieșind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar de aur, purtând în centru litera J stilizată, scrisă cu negru, iar în partiția din senestra, pe roșu, un legionar roman de argint, redat în întregime din față și privind spre dreapta, ținând în mâna dreaptă o lance, de asemenea, de argint, poziționată puțin oblic spre dextra, iar în stânga un scut negru având în câmp literele VRR scrise cu argint, dispuse V în registrul de sus, iar RR în cel de jos.

În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eșarfă albă: LEX ET ORDO (LEGE ȘI ORDINE).

În exergă, între două cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii: * INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEȚEAN * ALBA.

Semnificația elementelor însumate:

A) romb — viață, prosperitate, recompensă, cântece de laudă;

B) litera J — sigla care desemnează încă din secolul al XIX-lea Jandarmeria Română;

C) cununa din frunze de stejar — forța, puterea, autoritate veche;

D) legionarul roman — element preluat din vechea stemă a județului Albă pe teritoriul căruia unitatea își desfășoară activitatea.

Recomandari

Alte Articole