Intervenție încheiată cu succes pentru salvarea persoanelor blocate în peștera Huda lui Papară

În data de 22 august a.c., în jurul orei 15.00, dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ‘Unirea’ al județului Alba a fost anunțat, printr-un apel pe numărul unic 112, despre faptul că doi speologi și alte nouă persoane au intrat în Peștera Huda lui Papară, dar nu au mai ieșit.

Din informațiile furnizate de către apelant, persoanele au rămas blocate în interiorul galeriei în urma unei viituri cauzată de ploile torențiale căzute în zonă. Amintim faptul că în cursul acestei zile, județul Alba s-a aflat sub atenționări Cod Portocaliu de ploi torențiale, care pe alocuri au ajuns până la 35-40 l/mp, scurgeri de pe versanți și descărcări electrice.

La locul indicat, au fost trimise echipaje de la ISU Alba — Pichetul de pompieri Câmpeni, Salvaspeo Cluj, Salvamont Alba, precum și echipaje din cadrul IPJ Alba și IJJ Alba. Totodată, a fost activată grupa operativă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Alba, care s-a deplasat în zonă, pentru coordonarea acțiunilor de intervenție de la suprafață.

Pentru asigurarea unui răspuns integrat al misiunii, la sediul ISU Alba s-a convocat de urgență Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, fiind desemnat de către domnul secretar de stat dr. Raed Arafat comandant al acțiunii inspectorul șef al ISU Alba, colonel Dorel Sofica, care a coordonat acțiunile de intervenție în afara mediului subteran.

Pentru eficientizarea misiunii de salvare, din ordinul inspectorului general al IGSU, au fost suplimentate echipaje de pompieri din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență din județele Arad, Bihor, Hunedoara și Mureș. Totodată, echipajelor de la fața locului li s-au alăturat și forțe suplimentare ale serviciilor Salvaspeo din județele Arad, Bihor, Hunedoara și Mureș.

Comandantul intervenției a fost desemnat domnul Frățilă Gheorghe de la Salvaspeo Cluj, care a coordonat acțiunile de intervenție în mediu subteran speologic.

Pentru salvarea persoanelor rămase blocate în peșteră, au fost angrenate următoarele forțe și mijloace de intervenție:

— ISU Alba — 19 pompieri, un medic și un asistent medical (de la UPU Alba) cu 9 autospeciale;

— ISU Mureș — 3 pompieri cu 2 autospeciale (1 autospecială de transport pentru victime multiple și autospeciala — Punct Mobil de Comanda);

— ISU Bihor — 3 pompieri cu 2 autospecială (1 autospecială de transport pentru victime multiple și 1 autospecială de intervenție);

— ISU Arad — 2 pompieri cu 1 autospecială;

— ISU Hunedoara — 2 pompieri cu 1 autospecială de transport pentru victime multiple;

— Salvaspeo Mureș — 2 persoane cu 1 autoturism;

— Salvaspeo Cluj — 2 persoane cu 1 autoturism;

— Salvaspeo Arad — 4 persoane cu 1 autoturism;

— Salvaspeo Hunedoara — 4 persoane cu 1 autoturism;

— Salvaspeo Bihor — 5 persoane cu 2 autoturisme;

— Salvamont Alba — 12 salvamontiști cu 2 autoturisme;

— IJJ Alba — 2 jandarmi cu 1 autospecială;

— IPJ Alba — 4 polițiști cu 2 autoturisme.

Intervenția de salvare a fost îngreunată din cauza nivelului mare al apei care a inundat peștera, precum și a zonei greu accesibile din interiorul acesteia. După mai multe ore de intervenție, salvatorii au reușit să ajungă la grupul de turiști, unde au constatat că interior se aflau 11 persoane (doi adulți și nouă adolescenți cu vârste cuprinse între 15-17 ani).

Prin eforturi susținute, în jurul orei 20.50, salvatorii au reușit să recupereze una dintre persoanele aflate în dificultate, în continuare acționându-se pentru aducerea la suprafața a întregului grup.

În jurul orei 22.00, salvatorii au reușit să recupereze și ultima persoană aflată în peșteră.

Echipajele SMURD prezente la fața locului au evaluat starea medicală a persoanelor, nefiind nevoie de transportul acestora la unități medicale.

Recomandari

Alte Articole