Întâlnire cu reprezentanții Băncii Mondiale la Primăria Alba Iulia Reviewed by CD on . În cadrul întâlnirii de la Alba Iulia cu specialiștii Băncii Mondiale, primarul mircea Hava și reprezentanții primăriei implicați în implementarea proiectelor e În cadrul întâlnirii de la Alba Iulia cu specialiștii Băncii Mondiale, primarul mircea Hava și reprezentanții primăriei implicați în implementarea proiectelor e Rating:
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Întâlnire cu reprezentanții Băncii Mondiale la Primăria Alba Iulia

Întâlnire cu reprezentanții Băncii Mondiale la Primăria Alba Iulia

Întâlnire cu reprezentanții Băncii Mondiale la Primăria Alba Iulia

În cadrul întâlnirii de la Alba Iulia cu specialiștii Băncii Mondiale, primarul mircea Hava și reprezentanții primăriei implicați în implementarea proiectelor europene, au prezentat cele 10 proiecte derulate de Primăria Alba Iulia pe POR.

Au fost evidențiate aspectele pozitive ale implementării, precum și problemele cu care ne-am confruntat în punerea în practică a acestor proiecte.

Reprezentanții Băncii Mondiale au apreciat procesul de planificare și tipologia documentelor strategice care au condus la materializarea unor proiecte de investiții la Alba Iulia, orașul nostru fiind nominalizat de către aceștia ca unul dintre puținele din România, care s-a călăuzit după o strategie de dezvoltare bine definită și coerentă în alcătuirea proiectelor din POR.

Delegația Băncii Mondiale a fost plăcut impresionată de amploarea proiectelor executate și calitatea execuției lucrărilor.

Probleme discutate:

• Modificarea unilaterală a regimului prefinațărilor (plăților în avans) făcute de către AMPOR, prin reducerea procentului contractat inițial la 30 %, respectiv a modalității de acordare și recuperare a sumelor cu regim de prefinanțare.
• Regimul TVA aplicabil contractelor de finanțare și impactul creșterii TVA de la 19 – 24 %, respectiv a recunoașterii TVA ca o cheltuială eligibilă abia după 4 ani de la debutul implementării proiectelor finanțate. Cei prezenți au precizat că ar fi fost de preferat să fie o cheltuială eligibilă încă de la începutul implementării proiectelor pe POR.
• Necesitatea standardizării procedurilor de achiziții pentru contracte de lucrări pe tipuri de infrastructuri și suprastructuri, servicii de proiectare, servicii de dirigenție de șantier, management de proiect, informare și publicitate sau audit.
• Modificarea legislației naționale în materie de corecții financiare. Acestea să fie insușite ca finale, definitive și exigibile la plată a corecțiilor finaciare abia după ce instanța s-a pronunțat definitiv și irevocabil. Această măsură este de dorit să vizeze exclusiv proiectele în care nu există indicii de fraudă.
• Respectarea de către autoritățile de management a calendarului de rambursare a cheltuielilor efectuate de beneficiari fara întârzieri nejustificate.
• Utilizarea sumelor de bani rămase necheltuite din POAT pentru pregătirea unor proiecte de impact regional concurente cu principiile de finanțare ale UE și care pot fi finanțate din viitoarea alocare bugetară a CE 2014 – 2020.
• Lipsa unui plan de control unic care să vizeze beneficiarii de proiecte și lipsa unor ierarhii și responsabilități între instituțiile de control. Multitudinea instituțiilor de control și existența unor puncte de vedere diferite ale persoanelor cu atribuții de control față de o problemă a beneficiarului.
• Idei de proiecte de investiții care să fie cuprinse de municipiul Alba Iulia pentru alocarea CE 2014 – 2020.
• Necesitatea elaborării de către Municipiul Alba Iulia a unui plan de mobilitate urbană.
• Posibilități de finanțare pentru punerea în valoare a Palatului Principilor.

„Sperăm ca acest raport pe care Banca Mondială îl va întocmi să fie cu adevărat un element de lucru pentru guvern. Altfel constatarea celor care au fost la Alba Iulia, privitoare la modul exemplar în care noi ne-am achitat de toate obligațiile și am înțeles să ne facem treaba, este de prisos. Consider că toate lucrurile discutate în cadrul acestei întâlniri sunt situații similare în care se regăsesc majoritatea administrațiilor publice din țară și că absolut toți putem invoca neajunsuri și probleme în felul în care am fost tratați. Degeaba am calculat și plănuit modul în care realizăm investițiile, dacă suntem permanent blocați și urecheați pentru lucruri și situații închipuite. Guvernul și cei implicați ar trebui să înțeleagă că ne dorim mai degrabă funcționari care să coordoneze și să sprijine, decât zapcii care să adune bani pentru bugetul de stat din ceea ce ni s-a garantat.” A declarat Mircea Hava – primarul municipiului Alba Iulia.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus