Îngrășăminte chimice indisponibilizate 

 

Poliţiştii din Alba au indisponibilizat peste 25 de tone de îngrăşăminte chimice, care erau depozitate necorespunzător. A fost întocmit dosar penal pentru nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produselor de protecție a plantelor numai ambalate și în locuri protejate. 

La data de 22 martie 2022, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au efectuat un control, pe raza localității Tărtăria, privind modul de depozitare a îngrășămintelor chimice. 

Astfel, polițiștii au constatat că 25,8 tone de îngrășăminte chimice, pe bază de nitrat de amoniu, erau depozitate pe un teren neîmprejmuit, pe un loc neprotejat, fără a fi păstrate într-un depozit care să asigure o bună protecție față de condițiile meteorologice, în imediata apropiere a unui rezervor de motorină, cu o capacitate de 9.000 de litri. 

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produselor de protecție a plantelor numai ambalate și în locuri protejate”, iar întreaga cantitate de îngrăşăminte chimice a fost indisponibilizată.

Controalele poliţiştilor, privind modul de depozitare a substanțelor periculoase, vor continua. 

Reamintim: 

Prin depozitarea îngrășămintelor în apropierea combustibilului există posibilitatea contaminării. Acestea pot să ia foc și să ardă la temperaturi mari, cu descompunere simultană în oxizi de azot, descompunere care se poate transforma în explozie. 

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba aduce în atenţia celor interesaţi câteva reguli privind depozitarea şi folosirea îngrăşămintelor chimice şi a produselor de protecţie a plantelor: 

Îngrășămintele chimice și produselor de protecție a plantelor trebuie depozitate numai ambalate și în locuri protejate, conform art. 98 alin. 3 lit. a, din OUG nr. 195/2005, privind protecția mediului.

Producătorii agricoli și prestatorii de servicii de protecție a plantelor au obligația de a returna furnizorilor toate ambalajele recuperabile, imediat ce sunt golite de conținut;

Este interzisă comercializarea produselor de protecție a plantelor fără etichete, cu etichete necorespunzătoare sau în ambalaje neautorizate;

Producătorii sau deținătorii de deșeuri au obligația de a efectua operațiuni de tratare sau de a transfera aceste operațiuni operatorilor economici autorizați care desfășoară acest tip de activități sau unui operator public sau privat de colectare a deșeurilor

Abandonarea deșeurilor este interzisă.

Recomandari

Alte Articole