Gata cu 2018… dar, în 2019, să nu uitați ce-a fost anul trecut! LA MULȚI ANI!

EDITORIAL – Peter Vasile CZOMPA

Cred că editorialul ăsta este cel mai scurt și mai ”nepritocit” dintre editorialele mele din ultimii câțiva ani… și încă zâmbesc, scriind primele rânduri, întrebându-mă: de fapt, ce vrei să le mai spui oamenilor, acum, chiar la final de an? Păi iată cam ce vreau să vă transmit, stimați cititori, așa, chiar tuturor cititorilor mei, fie ei cititori fideli sau ocazionali, fie prieteni, fie mai puțin prieteni, fie… dar fie ce-o fi, vă spun întâi așa: să aveți un final de an 2018 exact cum vi-l doriți, pe placul inimilor voastre, cu multă voie bună și multe zâmbete, iar începutul anului 2019 să vă fie și mai fain și cât mai plăcut, să reușiți să uitați măcar preț de câteva zile bune tot ce nu v-a fost pe plac în 2018. Așa că LA MULȚI ANI!
Ei bine, la un moment dat tot se va-ncheia cu zilele de sărbătoare, tot vom reintra cu toții în vâltoarea vieții de zi cu zi, cu munca, cu grijile cotidiene, cu problemele personale și profesionale, cu disputele, cu planurile de pus în practică ș.a.m.d., ba inclusiv cu balamucul politic. Aha, sunt convins că unii dintre voi, citind pe ”repede-nainte”, deja vă gândeați oare când o să ajung și la politică?! Na, c-am și ajuns, doar că despre asta o să scriu numai câteva vorbe, bașca așa cum poate prea puțini v-ați aștepta. Și zic: indiferent de partea cui sunteți sau cu cine simpatizați, indiferent ce meserie aveți și indiferent câte probleme ați avut din pricini ”politice” sau indiferent de cât ”spate” ați beneficiat fiindcă ați fost loiali, supuși și ”ghiocei” în fața mai-marilor momentului, indiferent cât de corecți sau cât de lichele ați fost în 2018, indiferent de multe, multe altele, vă sugerez să nu uitați cum a fost în 2018! Să nu uitați că 2018 a fost Anul Centenarului, Centenarul Marii Uniri, însă, din păcate, de multă vreme n-am mai văzut atâta dezbinare, atâta ură, atâta mizerie umană, atâta răutate, atâta prostie și lipsă de bun-simț, atâta minciună și manipulare, atâta naivitate și pasivitate, cum am văzut în 2018, din păcate! Și când mă gândesc ce poate aduce 2019…

”Oamenii văd ceea ce sunt pregătiți să vadă” (Ralph Waldo Emerson), iar apropos de cugetarea asta, îmi pare tare rău s-o spun, însă vaaai, mult prea mulți – ca să nu zic majoritatea – încă sunt ”pregătiți” să vadă doar fațada, doar ambalajul, doar coperta, doar vitrina, doar haina, doar titlul, adică în continuare preferă să gândească alții pentru ei. De ce? Cei care gândiți, știți foarte bine de ce, iar cei care adoră turma, sigur nu vor pricepe mai nimic. Știți, toate astea se petrec inclusiv pe linia ”să moară și capra vecinului” sau, poate mult mai grav, în ideea conform căreia ”dacă nu-mi place X, nu e bine și nu e corect nimic din ce zice și ce face X”, respectiv ”fiindcă-mi place tare mult de Y, sunt de acord cu tot ce spune și e perfect tot ce face”. Atenție, X și Y pot fi persoane, instituții, partide, ong-uri și-alte cele, să ne-nțelegem bine, vorbeam generic despre un mod primitiv de gândire, atât. Da, primitiv am zis, știu că poate e cam dur, dar așa e, din păcate. Una peste alta, dacă vreți un fel de concluzie la ceea ce-am spus, poate în special acest lucru mi-a atras atenția în 2018, probabil mai ales prin prisma meseriei mele, sigur că da, deformație profesională, recte faptul că discut aproape zilnic cu fel și fel de oameni, pe varii subiecte. Apropo, păi tot ce zic eu aici se poate constata clar de exemplu pe facebook… da sau nu? În opinia mea, categoric da!
În altă ordine de idei, mă bucur mult că și în 2018 am cunoscut o mulțime de oameni faini, cu simțul umorului, serioși și cinstiți, oameni care se bat pentru dreptate și pentru prosperitatea comunităților lor, adică oameni demni! De fapt, demni sub toate aspectele, în orice situație, cu orice risc… deci, glumind serios, zău se poate lua partea serioasă din celebra zicere plină de umor ”să facem bine, ca să nu fie rău”. Cu zâmbetul pe buze! Păi atunci să facem bine, zic, cât mai mult bine și mai bine ca-n 2018.
LA MULȚI ANI!, tuturor, absolut tuturor, să ne revedem cu bine în 2019!

Peter-Vasile CZOMPA

ArticoleRecomandate

Recomandari din RubricaEditoriale