Forum Apulum. Inspirăm, mobilizăm, implicăm

Suntem un grup de oameni foarte diferiți, dar care au decis să își ocupe din timpul liber pentru a inspira, mobiliza și implica cetățenii în procesul de îmbunătățire a comunității din care facem parte. Împreună am format Forum Apulum și avem o mulțime de idei, planuri mari, inspirație cât cuprinde și nu ne ferim de muncă. Vrem să adunăm în jurul nostru cât mai mulți oameni faini, dornici de a face orașul, județul sau țara mai bune și mai prietenoase cu locuitorii lor.

Vrem să contribuim activ la dezvoltarea societății civile și a instituțiilor acesteia și să creăm proiecte care să contribuie la creșterea nivelului de educație civică a cetățenilor. De asemenea, Forum Apulum își propune să promoveze libera exprimare și accesul liber la informație și să încurajeze participarea cetățenilor și a societății civile în procesul de luare a deciziilor de interes public și comunitar. Nu în ultimul rând, încercăm să avem o contribuție la îmbunătățirea transparenței în deciziile autorităților publice. Am plecat ”la drum” cu scopul de a aduna în jurul nostru oameni din domenii diferite, cu experiențe de viață variate, dar care lucrează împreună pentru a găsi noi moduri de a-i implica pe cei din jur în viața localității din care fac parte.

”Credem că este nevoie de mai multă comunicare în societate, că limbajul instituțiilor trebuie adaptat nevoilor actuale și că pentru a putea schimba ceva, trebuie să știm ce drepturi și pârghii ne stau la dispoziție conform legii. Vrem să învățăm împreună cu comunitatea din care facem parte ce drepturi avem, cui trebuie să ne adresăm pentru o problemă locală, să facem diferența între instituții și atribuțiile lor și să învățăm cum putem face ca relația dintre cetățean și stat să fie mai transparentă, mai eficientă și mai bună”, spune Diana Filimon, reprezentantul organizației Forum Apulum, care va deveni în perioada imediat următoare o asociație non-guvernamentală cu o influență pozitivă în viața comunității.

Unul dintre obiectivele principale ale activităților este crearea de proiecte care să contribuie la creșterea nivelului de educație civică, în special a tinerilor, pe care îi vom provoca să își pună întrebări și să fie interesați de mediul și comunitatea în care trăiesc. Tinerilor din Alba Iulia le-a fost dedicat și primul eveniment marca Forum Apulum – conferința ”fakeNews” organizată la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Participanții au putut astfel să afle detalii despre ceea ce reprezintă știrile false, amploarea ”fake news” în România și modalitățile de combatere a acestuia. Au explicat și oferit detalii despre acest fenomen lector univ. dr. Ciprian Cucu și jurnalistul Dorin Țimonea. Una dintre concluziile conferinței a fost faptul că este nevoie de un ghid în limba română destinat înțelegerii și combaterii știrilor false. Forum Apulum va realiza și publica în perioada următoare un astfel de ghid, care va fi distribuit elevilor de liceu și studenților, precum și la evenimente publice de conștientizare civică.

”Fake news” nu sunt doar știri false, ci false intenționat, folosite ca armă în diferite situații. Puțini ar fi prevăzut însă amploarea fenomenului în era Internetului. În loc sa faciliteze accesul celor mulți la informația de calitate, Internetul a nivelat informația, înecând adevărul în valuri succesive de invenții și falsificări si făcând sa fie contestat statutul însuși al informației reale. Și în România, mass-media și rețelele de socializare sunt ”invadate” de știri false care pretind că descriu fapte, situații sau evenimente reale. Trecerea în digital, creșterea cititorilor pe device-uri mobile, livrarea conținutului prin platforme digitale a impus viteză și adaptabilitate, dar bătălia cu știrile false este dificilă și pe termen lung. Foarte probabil, fenomenul nu va putea fi stopat niciodată, dar se pot identifica mijloace prin care tinerii să facă distincția între o știre adevărată și una falsă.

Recomandari

Alte Articole