Exercițiu spectaculos efectuat de ISU Alba în cumuna Cetatea de Baltă, în colaborare cu ISU Mureș și ISU Sibiu

În data de 20.03.204, în comuna Cetatea de Baltă a avut loc un exerciţiu cu tema „Activitatea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, a instituţiilor judeţene (ISU, IPJ, IJJ, Garda de Mediu, A.P.M.), a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Cetatea de Baltă, a SNGN ROMGAZ S.A. şi a forţelor de cooperare de la ISU Mureş şi Sibiu, pentru coordonarea intervenţiei şi gestionarea situaţiilor de urgenţă în cazul producerii unor accidente tehnologice urmate de explozii şi incendii la sonde de gaz, din cadrul depozitelor de înmagazinare gaz, cu implicaţii în afara amplasamentului”.
În scenariul exerciţiului, pentru îndeplinirea scopurilor propuse s-au prevăzut patru situaţii operative, astfel:
– pe timpul verificărilor efectuate la instalaţia sondei nr. 7, din Grupul 10 de sonde, s-au semnalat scăpări de gaz în zona capului de erupţie. Cei doi lucrătorii de la grupul 10 de sonde încep operaţiunile pentru oprirea scăpărilor de gaz.
– pe timpul executării operaţiunilor de oprire a scurgerilor de gaz, datorită neglijenţei, un lucrător a produs o scânteie mecanică care a generat aprinderea scăpărilor de gaz. Lucrătorul a suferit arsuri la membrelor superioare, reuşind să se depărteze la aproximativ 150 m de sondă.
– temperaturile ridicate degajate, deteriorează instalaţia sondei în capul de erupţie, producând o răbufnire, care duce la dezvoltarea incendiului şi propagarea lui la vegetaţia uscată şi fondul forestier din zonă. Cantitatea mare de gaz care arde şi vântul puternic pune în pericol instalaţiile din Grupul 10 de sonde precum şi alte 2 sonde din apropiere.
– incendiul la sonda de gaz a fost lichidat iar pentru stingerea incendiului de la fondul forestier intervin echipaje ale ISU Alba – Detaşamentele de pompieri Alba Iulia şi Aiud şi Garda de intervenţie Blaj , ISU Sibiu – Detaşamentul de pompieri Mediaş, ISU Mureş – Secţia de pompieri Târnăveni şi personal de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Cetatea de Baltă. În acelaşi timp echipele ROMGAZ acţionează pentru „omorârea” sondei.
Exerciţiul şi-a atins scopurile de verificare a concepţiei de acţiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării exerciţiului, verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante, precum şi de realizare a unei informări complexe a populaţiei, privind modul de comportare în cazul producerii unor astfel de situaţii de urgenţă.
La exerciţiu au participat domnul Marius Jurcă – Instituţia Prefectului judeţul Alba, domnul Cucui Mihăilă primarul comunei Cetatea de Baltă, domnul Dobrescu Dumitru directorul general adjunct al societăţii comerciale şi reprezentanţi ai instituţilor implicaţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de acest tip de risc.
Aceştia au apreciat modul în care s-a organizat şi desfăşurat exerciţiul, colaborarea bună între toate forţele participante şi profesionalismul pompierilor militari de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă ale judeţelor Alba, Sibiu şi Mureş.

Recomandari

Alte Articole