Duminică va fi redeschis Complexul muzeal „Avram Iancu”

Duminică, 1 septembrie, de la ora 11.00, va fi redeschis publicului, după ample lucrări de reabilitare, Complexul Muzeal „Avram Iancu” din comuna Avram Iancu, printr-un eveniment de inaugurare organizat de Consiliul Județean Alba și Primăria din localitate.

Complexul Muzeal, ce adăpostește și Casa Memorială Avram Iancu, a fost deschis publicului în anul 1924, în cadrul unor manifestări la care a participat și șeful statului de la acea vreme, Regele Ferninand I al României. În vara anului 2010 Complexul Muzeal a intrat într-un proces de reabilitare integrală, fiind închis publicului.

Redeschiderea muzeului se va face duminică, 1 septembrie, de la ora 11.00,  în cadrul unui eveniment special ce va debuta cu o slujbă religioasă. Vor fi depuse coroane de flori la bustul lui Avram Iancu, un bust din bronz ce va fi dezvelit cu această ocazie, fiind realizat cu finanțarea integrală oferită de Consiliul Județean Alba. Profesorul Ioan Bolovan, Prorector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca va face evocarea istorică a marelui Erou Național. Programul va continua apoi cu un mic spectacol aniversar și va culmina cu vizitarea Complexului Muzeal.

Tot în cadrul festivității de inaugurare, prin amabilitatea Centrului Național al Cinematografiei și a Arhivei Naționale de Filme, vor fi proiectate și două filme de arhivă. Țara Moților, realizat în 1939 în regia lui Paul Călinescu, a obținut, în același an, Premiul pentru Documentar al Festivalului de la Veneția, având comentariul sonor semnat de Mihail Sadoveanu. Filmul prezintă viața moților din Munții Apuseni. Cel de-al doilea film ce va fi proiectat, Munți în flăcări, a fost realizat în anul 1980, în regia lui Mircea Moldovan și prezintă aspecte din lupta pentru libertate a românilor conduși de Avram Iancu.

Consiliul Județean Alba a găsit necesar să se implice în păstrarea și ducerea mai departe a memoriei Marelui Erou Național Avram Iancu. Tocmai de aceea am fost alături de administrația locală și am sprijinit-o, atât cu consultanță de specialitate cât și material, în acest proces de restaurare, dar și acum, la inaugurarea acestui muzeu de o importanță deosebită pentru toți românii.”- a spus domnul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.

Evenimentul de inaugurareeste organizat în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Arhivei Naționale de Filme.

Recomandari

Alte Articole