Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi – faptele milei trupeşti şi sufleteşti

În duminica a treia din Triod Biserica face pomenirea Înfricoşătoarei Judecăţi. În această zi la Sfânta Liturghie s-a citit pericopa evanghelică din Evanghelia după Matei, cap. 25, versetele 31 – 46.
Această duminică a fost şi ultima zi în care se mai mănâncă carne.

Despre semnificaţia ei ne-a vorbit Părintele Ştefan Urda: „Duminica Lăsatului sec de carne, a treia duminică din Triod, marchează momentul în care în cursul pregătirii noastre pentru Jertfa şi Învierea Mântuitorului renunţăm la această mâncare, la carne. Ea se mai numeşte şi duminica Înfricoşătoarei Judecăţi pentru că ne aduce aminte de Judecata finală, de Judecata la care toţi ne vom duce atunci când se va petrece plinirea vremii, aşa cum ne spune Sfânta Scriptură.”

Despre mesajul pe scurt al Evangheliei acestei duminici ne-a vorbit tot Părintele Ştefan Urda: „Împliniţi binele, fiţi alături de semenul vostru care are nevoie de ajutorul şi de sprijinul vostru. Faptele acestea ale milei trupeşti şi sufleteşti trebuie să fie o preocupare la fel de importantă a noastră a tuturor, în drumul acesta spre Postul Mare. Să împlinim prin faptele noastre ceea ce Mântuitorul ne cere. Să fim cât mai buni pentru că numai aşa la Judecata cea de apoi vom primi buna răsplată a Împărăţiei veşnice şi a vieţii fericite, alături de Creatorul nostru.”

Recomandari

Alte Articole