Doar 8 incidente electorale semnalate în judeţul Alba, în campania electorală

Pe perioada campaniei electorale, pe raza judeţului Alba au fost înregistrate doar 8 incidente electorale ( două în mediul urban şi 6 în mediul rural), campania desfăşurându-se fără probleme.

În toată această perioadă, structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor au fost angrenaţi în activităţi de prevenire şi informare a cetăţenilor, acţiuni ce fac parte din campania lansată la nivel naţional „Tu decizi! Votează legal!”. De la debutul campaniei de informare, au fost împărţite peste 7.000 de pliante şi afişe, atât în mediul urban cât şi în mediul rural.

De asemenea au fost desfăşurate activităţi de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, inclusiv cu ocazia manifestărilor electorale organizate de formaţiunile politice, fără a fi înregistrate evenimente negative.

Asigurarea ordinii şi siguranţei publice pe durata campaniei electorală şi pe parcursul procesului electoral din 9 decembrie, rămâne prioritatea cadrelor Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba înregistrează şi verifică cu celeritate fiecare semnalare privind posibile încălcări ale legislaţiei electorale, venite atât din partea competitorilor politici, cât şi din partea cetăţenilor, toate sesizările fiind tratate cu echidistanţă.

Faţă de faptele sesizate în această perioadă au fost întocmite 6 dosare de cercetare penală restul faptelor sesizate fiind de natură contravenţională. 

4 dintre dosarele penale au fost soluţionate prin unităţile de parchet competente, în urme verificărilor efectuate, constatându-se că aspectele sesizate nu au întrunit elementele constitutive ale vreunei infracţiuni, poliţiştii formulând propuneri de neîncepere a urmăririi penale.

În ultima săptămână, poliţia a fost sesizată în legătură cu 3 incidente electorale, pentru soluţionarea cărora s-a intervenit cu operativitate. 

 Astfel,  la data de 03.12.2012, poliţia a fost sesizată de către reprezentantul unei alianţe politice cu privire la faptul că în data de 01.12.2012, pe raza localităţii Ighiu au fost distribuite materiale promoţionale (veste cu glugă), ce ar avea o valoare mai mare de 10 lei.

În urma cercetărilor efectuate de poliţişti a rezultat că vestele, inscripţionate cu sigla unui sindicat din domeniul mineritului, cu o valoare de 24 de lei bucata, au fost distribuite de către reprezentanţii acestui sindicat care promovează mineritul în zona Munţilor Apuseni, în contextul referendumului ce se organizează în 35 de unitati administrative din judeţul Alba. Poliţiştii au stabilit că această faptă nu intră sub incidenţa art. 55 din Legea 35 /2008 privind alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat.

Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe Lângă Judecătoria Alba Iulia cu propunere de a nu se începe urmărirea penalǎ.

La data 04.12.2012 poliţiştii Postului de Poliţie Pianu au fost sesizaţi de către reprezentantul unui partid politic, cu privire la faptul că în perioada 20-22.11.2012, din locul denumit „La monument”, situat pe raza localităţii Pianu de Sus a fost sustras un suport metalic pe care erau prinse două bannere electorale, prejudiciul reclamat fiind în valoare de 2.000 lei. 

Din primele cercetări efectuate a rezultat că locul de unde se reclamă dispariţia acestor bunuri nu a fost stabilit, prin dispoziţia primarului comunei, ca loc special pentru afişajul electoral, în conformitate cu prevederile art. 39 din Legea nr. 35/2008.

În cauză cercetările sunt continuate pentru identificarea autorilor furtului,  tragerea lor la răspundere penală şi recuperarea prejudiciului, în cauză urmând a fi luate măsurile legale şi faţă de persoanele care nu au respectat dispoziţiile legale cu privire la afişajul electoral.

În data de 04.12.2012, poliţiştii din Albac au constatat că, pe raza comunei Albac, pe geamurile unei instituţii publice au fost afişate materiale electorale ale unui candidat, fără ca locul respectiv să fie stabilit, prin dispoziţia primarului, ca loc de afişaj electoral. 

Cercetările sunt continuate în vederea identificării persoanei care a încălcat prevederile legale, urmând ca faţă de aceasta să fie luată măsura sancţionării contravenţionale, în conformitate cu prevederile art.50, alin. 1, lit. g din Legea 35/2008.

 

Recomandari

Alte Articole