Cugirul pregăteşte un nou proiect alături de parteneri europeni

În luna decembrie 2012, Cugirul a fost vizitat de o delegaţie italiană din localitatea Casalborgone, formată din primarului Francesco Cavallero şi consultantul Gabriella Bigatti.Scopul vizitei lor a fost acela de a pune bazele unui nou proiecteuropean în parteneriat cu Primăria Cugir. În acest sens, au existat mai multe discuţii între primarul Adrian Teban şi omologul său italian referitoare la domeniul şi tematica viitorului proiect, fiind agreată propunerea edilului cugirean de a extinde colaborarea la nivel cultural.

Reamintim că oraşul Cugir a fost partener în cadrul proiectului “Terra Mirabilis – Protecţie Teritorială şi de mediu”, alături de municipalităţile Casalborgone, din Italia, Millieha din Malta şi Vecpiebalga din Letonia. Desfăşurat pe parcursul anului 2011, proiectul a stabilit între cele patru oraşe europene un pact de prietenie specială, legiferat prin depunerea unui jurământ de înfrăţire prin care localităţile implicate s-au angajat să menţină legături permanente şi să implementeze diferite acţiuni comune. La ultima mobilitate a proiectului mai sus amintit, primarul Adrian Teban a adresat partenerilor din cele trei oraşe europene propunerea de a participa la evenimentele culturale ale Cugirului, cu scopul stabilirii unei colaborări pe acest domeniu. Ideea a fost îmbrăţişată de reprezentanţii municipalităţii Casalborgone care şi-au exprimat dorinţa de a accesa în parteneriat cu oraşul nostru un nou proiect european.
În momentul de faţă se lucrează la acest proiect ce va fi înanitat Comisiei Europene în baza programului „Cetăţeni activi pentru Europa” măsura 1.1, „Întâlniri între cetăţenii oraşelor înfrăţite”. Sub numele „Mai multe culturi, o singură Europă”, Cugirul, Casalborgone şi Vecpiebalga îşi vor antrena comunităţile locale în diferite acţiuni comune din domeniile: cultură, tradiţii populare, istorie, gastronomie. Dacă invitaţia Cugirului va fi acceptată, e posibil ca în proiect să se alăture şi localitatea germană Wasserburg şi cea franceză, Rive de Gier.

 

Recomandari

Alte Articole