Crescătorii de ovine își pot sacrifica mieii în abatoarele autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor

 

 

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba reamintește crescătorilor de ovine că își pot sacrifica mieii în abatoarele autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, cu respectarea tuturor regulilor de igienă și siguranță alimentară.

 

Reprezentanții Instituției Prefectului și Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba recomandă unităților administrativ-teritoriale, care dețin centre provizorii pentru sacrificarea mieilor și care doresc să le activeze în această perioadă (premergătoare Sărbătorilor Pascale), maximă precauție, în contextul creșterii cazurilor pozitive de infectare cu SARS-CoV-2.  

Se impune o analiză foarte atentă și responsabilă înaintea inițierii unor demersuri pentru autorizarea centrelor temporare de sacrificare a mieilor, având în vedere evoluția pandemiei de COVID-19, riscul crescut de contaminare cât și obligația de a respecta restricțiile instituite în contextul epidemiologic. 

Organizarea unor astfel de centre de sacrificare ar favoriza contactul direct între mai multe persoane și formarea unor grupuri mari de oameni, ceea ce contravine măsurilor instituite de autoritățile publice implicate în combaterea pandemiei COVID-19. 

Un alt mare pericol, în aceasta perioadă, este reprezentat de evoluția a numeroase focare de pestă porcină africană, distribuită geografic pe tot teritoriul județului nostru. Astfel, diseminarea bolii dintr-o curte contaminată, spre alte gospodării cu efective de porci, este foarte posibilă și chiar probabilă, prin intermediul persoanelor care nu respectă regulile de decontaminare, prin echipamente de lucru ale acestora, utilaje agricole, hrana pentru animale posibil contaminată, mijloace de transport care nu au fost dezinfectate corespunzator sau deloc, prin intermediul altor specii de animale etc. Astfel, trebuie acordată o atenție deosebită și acestui aspect, dat fiind efectele dezastruase pe care le produce această boală din punct de vedere economic.

Ca o primă soluție față de cele specificate anterior, menționam că la nivelul județului Alba există abatoare autorizate sanitar-veterinar unde ar putea fi sacrificați mieii în condiții de maximă siguranță, după cum urmează: SC Transeuro SRL – Ighiu, ACA Cugir, SC Luca Prod Carn SRL – Mirăslău, SC Montana Popa SRL – Blaj și SC Ovin Pres Carn SRL -Mesentea.

Carnea provenită de la mieii sacrificați în abatoare autorizate poate fi comercializată de către deținătorii de oi, operatori economici înregistrați sau autorizați sanitar veterinar, în supermarketuri, măcelării, piețe agroalimentare, iar mieii proveniți din exploatații nonprofesionale sacrificați în abatore pot fi comercializați de catre proprietari în cadrul halelor agroalimentare autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor sau direct către consumatorul final. 

Crescătorii de ovine care se află la distanțe mari de un abator autorizat sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor (și care din motive foarte bine întemeiate nu au posibilitatea să sacrifice mieii în regim de prestări servicii), au posibilitatea să sacrifice mieii în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale în „Centre de sacrificare miei” autorizate temporar, la solicitarea și cu asumarea întregii responsabilitati de catre reprezentații UAT-urilor care dețin astfel de obiective, cu respectarea strictă a prevederilor legale în vigoare:

1. La nivelul centrului de sacrificare trebuie să fie asigurate facilități, astfel încât să fie respectate regulile generale și speciale de igienă, asigurarea de echipamente de protecție suficiente pentru personalul care deserveste centrul, asigurarea condițiilor de bunăstare a animalelor pe timpul sacrifiării și eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, astfel încât procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranța cărnii și a organelor obtinute;

2. În centrele de sacrificare vor fi sacrificate numai ovinele identificate și înregistrate în Baza Națională de Date (BND);

3. Controlul stării de sănătate al animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem și controlul bunăstării în timpul sacrificării va fi realizat de către un medic veterinar oficial desemnat de catre DSVSA;

4.Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării se realizează cu asomare obligatorie al fiecărui animal sacrificat;

5. Efectuarea examenului post-mortem al cărnii și organelor de către medicul veterinar oficial desemnat de catre DSVSA;

6. Asigurarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman își dirijarea acestora către o unitate de neutralizare a SNCU sub supraveghere sanitară veterinară;

7. Verificarea condițiilor de depozitare și comercializare a cărnii de miel;

8. În ceea ce privește carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în centrele de sacrificare, precizăm că aceasta nu poate fi livrată către alte unități de vânzare cu amănuntul din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, sacrificarea fiind asigurata cu scopul de a sprijinii consumatorul final pentru a obține o carne sigură din punct de vedere sanitar veterinar.

9. Sunt obligatorii măsurile specifie de prevenție privind purtarea măștii, utilizarea substantelor dezinfectante, asigurarea distanțării sociale obligatorii, configurarea unor trasee pentru circulația persoanelor etc. în conformitate cu legislația specifică.

Instituția Prefectului și DSVSA Alba încurajează și susțin necondiționat activitaea crescătorilor de animale din județul Alba. Cunoastem problemele grele ale acestora și suntem dispuși să găsim soluții împreună pentru rezolvarea lor. Acordăm sprijin în identificarea unor mijloace concrete pentru valorificarea animalelor la nivelul județului, respectiv prin colaborarea cu unele UAT-uri care doresc amenajarea de centre colectare animale vii sau baze de achizitii animale, pentru specia bovină sau ovină, le oferim suportul necesar obținerii autorizațiilor  sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor pentru a putea funcționa în condițiile legii.

   Totodată trebuie să fim conștienți cu toții că nu purtem ignora sub nici o formă pericolul generat de evoluția pandemiei COVID-19, iar starea de alertă instituită de autorități reprezintă răspunsul la o situație de urgență de amploare și intensitate deosebită, iar grija noastră supremă înaintea oricaror alte interese este sănătatea și viața tuturor persoanelor, drept urmare trebuie să respectam toate măsurile de distanțare și igienă personală pentru a impiedica difuzarea acestei maladii.

Biroul de presă al DSVSA Alba 

Recomandari

Alte Articole