Violențe în masă, soldate cu victime umane și implicare în războiele civile din Africa. Acestea sunt acuzațiile aduse celui mai nou acționar al RMGC, compania care dorește să exploateze cu cianuri aurul de la Roșia Montană.

Conform site-ului oficial  www.gabrielresources.com, pe 11 noiembrie 2009, RMGC a ajuns la un acord cu BSG Capital Markets, parte a holdingului Beny Steinmetz Group („BSG”) pentru vânzarea unui pachet de 30 de milioane de acțiuni, în valoare de 67.5 milioane de dolari. BSG urma să dețină astfel 9% din RMGC.

Tranzația a fost perfectată însă doar pe 18 decembrie 2009, la Toronto (vezi tot www.gabrielresources.com). Ce s-a întâmplat pe 18 decembrie 2009 în România? Cu doar câteva ore mai devreme, Adriean Videanu, înainte chiar de confirmarea lui în funcția de ministru al Economiei, făcea un anunț șocant pentru o mare parte a opiniei publice și aparent ciudat ținând cont că negocierile cu UDMR nu se încheiaseră, iar Guvernul nu fusese votat în Parlament: proiectul de la Roșia Montană (un proiect privat de altfel) urma să fie cuprins în programul de guvernare!

De fapt, anunțul fusese făcut nu atât pentru România, cât pentru Toronto, reprezentând practic o undă verde pentru perfectarea tranzacției dintre RMGC și BSG. Semnarea subscripției a așteptat practic anunțul făcut de Videanu, care oferea astfel garanții guvernamentale de principiu noului investitor.

În 2008, Evenimentul Zilei a publicat materiale ample despre BSG și afacerile ei din România, la acea dată compania activând la noi în țară în domeniul imobiliar și energetic. Astfel, corporaţia se numeşte Beny Steinmetz Group (BSG) şi este patronată de magnatul israelian Beny Steinmetz – deţinătorul a 3,6 miliarde de dolari, potrivit celebrului Top Forbes.

În 2008, BSG a fost implicată într-o serie de incidente sângeroase în Africa. Violenţele s-au soldat cu numeroase victime civile în Republica Sierra Leone, supranumită „patria diamantelor“. Sursa conflictului din Sierra Leone este însă mai veche, ”războiului diamantelor” cauzând moartea a catorva sute de mii de oameni.

 

Evenimentul Zileia prezentat modul în care noii acționari de la RMGC au fost implicați în  genocid.

„Prin Koidu Holdings, miliardarul israelian Beny Steinmetz a concesionat, pe 25 de ani, aşa-zisul „Koidu Kimberlite Project“ – adică marile câmpuri diamantifere din aria oraşului Koidu, reşedinţa districtului Kono, renumit pentru minele sale de pietre preţioase. Exploatările sunt la suprafaţă, iar imaginile cu băştinaşi care scormonesc noroiul râurilor fac parte din rutină. Până în 2002, districtul Kono a fost epicentrul războiului civil care timp de zece ani a transformat micul stat vestafrican în abator uman. Bilanţul genocidului: 2,5 milioane de morţi. Controlul industriei diamantifere a reprezentat, practic, miza conflictului care a făcut din Sierra Leone o uriaşă groapă comună.

Decembrie 2007. Koidu. Kono.

Localnicii încep protestele faţă de Koidu Holdings, acuzând firma că nu şi-a respectat clauzele sociale prevăzute în acordul încheiat cu guvernul. Zgomotul armelor răsună în tot districtul. Ziarul „Awareness Times“, din Freetown, consemnează: sierraleonezii scandează lozinci împotriva companiei şi cer stoparea activităţii din minele concesionate. Poliţia intervine în forţă. Bilanţul: zeci de victime din rândul populaţiei băştinaşe.

Octombrie 2008. Conexiune telefonică Bucureşti – Koidu.

La capătul celălalt al firului se aude o voce baritonală. John Yambasu, guvernatorul provinciei Kono şi consilierul-şef al preşedintelui sierraleonez Ernest Bai Koroma, vorbeşte calm engleza colonială: „Koidu Holding nu şi-a onorat obligaţiile pe care şi le-a asumat prin contractul semnat cu guvernul din Sierra Leone“.

În exclusivitate pentru EVZ, guvernatorul John Yambasu descrie viaţa populaţiei: nu au drumuri, nu au sisteme de canalizare şi nici măcar apă potabilă. Cu zece dolari se hrăneşte o familie întreagă timp de o săptămână. „Relaţia dintre populaţie şi compania lui Steinmetz a degenerat în lupte de stradă“, spune Yambasu. El justifică revoltele populaţiei, învinovăţind compania Koidu Holdings, „care a pus mâna pe cele mai valoroase diamante din lume fără să dea nimic“.

Guvernatorul acuză compania lui Beny Steinmetz că şi-a extins minele de exploatare în zonele locuite, dar nu a asigurat strămutarea oamenilor: „I-a lăsat pe drumuri, deşi în contractul cu guvernul scrie clar că trebuia să ridice case în care să-i mute, nu să-i lase fără acoperiş“. Viitorul e incert. „Activitatea Koidu Holding a fost stopată. Autorităţile au constituit o comisie care a făcut o listă de cerinţe pe care compania va trebui să le respecte ca să poată continua. Când vom vedea primele case şi şosele, abia atunci li se va permite să extragă iar diamante“, explică John Yambasu. „Nu putem uita că au murit oameni din cauza acestei corporaţii. E sângele african pe diamantele extrase din locurile unde în trecut erau casele oamenilor!“, conchide guvernatorul districtului Kono.

Aceeași corporație BSG este acuzată și de înșelarea statului Congo, în cauză fiind tot exploatările miniere:

Un raport guvernamental din Congo precizează că activitatea derulată de grupul BSG prin intermediul companiei DRC Cooper and Cobalt Project (DCP) dezavantajează statul african. În DCP, israelienii s-au asociat strategic cu statul congolez prin Compania Naţională de Minerit – „Gecamines“ (25% din acţiuni). Şi astfel, prin decret prezidenţial, DCP a primit în concesiune, pe 35 de ani, minele congoleze şi dreptul de exploatare a oricărui tip de substanţă minerală, de la diamante la cobalt. Numai din sudul ţării (Kananga şi Tilwezembe), DCP poate extrage 6.881.931 de tone de cupru şi 510.280 de tone de cobalt. Sandra Merloni Horemans a semnat acordul de asociere cu societatea de stat congoleză, în numele BSG. Acord care va fi renegociat.(sursa: evz.ro)

Așadar, acestea sunt antecedentele celor de la BSG, compania căruia Adriean Videanu i-a dat ”undă verde” să investească în RMGC, implicit să participe la exploatarea aurului de la Roșia Montană. Astfel arată ”mineritul responsabil” pentru care a făcut lobby pana si europarlamentarul PNL Adina Vălean în Parlamentul European.

BSG, afaceri imobliare în Capitala , pe cand Videanu era primar

BSG operează deja în România de trei ani, cap de pod fiind fostul director al cancelariei lui Adrian Năstase, Remus Truică, care a făcut parte și din Cabinetul Tăriceanu. În 2007 și 2008, în perioada în care Adriean Videanu a fost primar al Capitalei, Seven Hills, divizia imobiliară a BSG, și BSR Europe, parte tot a concernului BSG, au dezvoltat proiecte imobiliare în București, dar și în alte orașe din România, investițiile fiind estimate la sume cuprinse între 500 de milioane și un miliard de euro. Cel mai cunoscut dintre ele este proiectul Planorama, unde clienții care au plătit sume de peste 90.000 de euro pentru apartamente mai așteaptă încă (de doi ani) să se mute…

Recomandari

Alte Articole