Control la alimentele cu droguri!

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba se implică în lupta împotriva drogurilor și efectuează controale tematice pentru depistarea utilizării ilegale a substanțelor psihoactive, psihotrope si stupefiante în produsele alimentare de origine non-animală, în conformitate cu dispozițiile emise de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. 

Acțiunile de control se desfășoară la nivel național la inițiativa președintelui ANSVSA, dr. Alexandru Bociu. Astfel, în perioada 25 septembrie – 30 octombrie, inspectorii sanitar-veterinari și pentru siguranța alimentelor vor efectua controale oficiale la importatori/depozitari de semințe de cânepă utilizate pentru industria alimentară, procesatori și comercianți de semințe de semințe de cânepă și mac, produse derivate din acestea sau care le conțin, respectiv la procesatori comercianți care ar putea utiliza/comercializa ilegal substanțe psihoactive, psihotrope și stupefiante în produsele alimentare de origine non-animală. 

De asemenea, controale oficiale se vor organiza la depozite alimentare pentru produse de origine non-animală, alte depozite alimentare, unități de fabricare/obținere a uleiurilor vegetale, a produselor de morărit, a produselor făinoase și de brutărie, a produselor de cofetărie/patiserie, unități de fabricare a ciocolatei și produselor zaharoase, alte unități care introduc/ar putea introduce pe piață semințe de cânepă, semințe de mac, produse derivate din acestea sau care le conțin. Totodată, vor fi verificate și unitățile care ar putea utiliza/comercializa ilegal substanțe psihoactive, psihotrope și stupefiante în produsele alimentare de origine non-animală. 

Dacă există suspiciunea că în anumite produse alimentare, cum ar fi: ciocolată, biscuiți, batoane din cereale, jeleuri, drajeuri, gumă de mestecat, energizante, bere, ar conține substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, substanțe psihotrope sau stupefiante, contrar legislației in vigoare, se vor preleva probe din aceste produse.

Probele prelevate vor fi transmise spre analiză la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV), institut național de referință în domeniul siguranței alimentelor. În situațiile în care, în timpul controalelor oficiale se identifică neconformități privind depășirea nivelului maxim admis de contaminanți în produsele alimentare, se vor lua măsuri pentru ca produsele să nu fie puse pe piață și/sau vor fi retrase de la comercializare, după caz, iar aceste depășiri se notifică prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje.

”Substanțele psihoactive reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătatea publică, iar utilizarea lor în produsele alimentare poate avea consecințe grave asupra consumatorilor. Siguranța alimentară reprezintă o prioritate pentru DSVSA Alba, iar astfel de controale tematice demonstrează angajamentul instituției față de protecția sănătății consumatorilor. Este important ca toți operatorii din industria alimentară să respecte cu strictețe legislația în vigoare și să asigure calitatea și siguranța produselor pe care le comercializează”, a afirmat  directorul executiv al DSVSA Alba, dr. Vasile Spînu. 

Dacă se constată că la nivelul obiectivelor verificate nu sunt respectate prevederile legislației în vigoare, DSVSA Alba va aplica sancțiuni contravenționale și, după caz, va reține oficial produsele neconforme, va suspenda sau interzice activitățile unităților respective și vor fi informa celelalte autorități competente.

DSVSA Alba

Recomandari

Alte Articole