La  Bucureşti a avut loc in aceasta saptamana  cea de-a XV-a ediţie a Adunării generale a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR). Această organizaţie a fost înfiinţată în urmă cu 15 ani şi, de-a lungul timpului, a solicitat guvernanţilor sprijin şi ajutor pentru satele româneşti. Satele judeţului Alba sunt reprezentate de primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, filiala Alba. Unul dintre cei mai experimentaţi şi consecvenţi primari din mediul rural, care a absorbit cele mai multe fonduri europene pentru mediul rural, Gheorghe Damian este hotărât ca această deplasare în Capitală să fie una încununată de succes.
Pe agenda de lucru a Adunării generale a ACoR sunt programate întâlniri de lucru cu miniştrii guvernului Ungureanu, astfel că Gheorghe Damian, în urma discuţiilor purtate cu ceilalţi primari de comune din judeţul Alba, este hotărât să ceară noilor miniştri rezolvarea rapidă a celor mai stringente probleme cu care se confruntă administraţiile locale:
Revenirea la vechea organizare a posturilor de poliţie din mediul rural. Actuala organizare prin care mai multe comune sunt arondate unei secţii de poliţie nu a dus la scăderea cheltuielilor ci la creşterea lor. Mai gravă este îndepărtarea şi mai mult a poliţistului de cetăţean. Astfel a crescut şi mai mult infracţionalitatea, iar ceea ce s-a dorit a duce la creşterea siguranţei cetăţeanului a dus la o şi mai mare dezordine publică.
Întabularea directă a proprietăţilor direct de pe titlul de proprietate de către OCPI-uri. Nu este normal ca la întabularea unei parcele de teren din extravilan proprietarul să fie obligat să plătească taxe mai mari de cele mai multe ori decât valoarea terenului. Lucrul acesta se poate rezolva foarte simplu prin utilizarea schiţelor de punere în posesie date definitiv de către fiecare primărie.
Returnarea cât mai rapidă a TVA aferent proiectelor cu finanţare din fonduri europene. Deşi guvernul se laudă cu rambursări de tranşe şi TVA la 30 de zile, sunt primării care nu şi-au primit TVA la proiecte încheiate în februarie 2009. Toate acestea duc la dezechilibrul financiar al comunelor, al căror buget este oricum destul de redus în raport cu nevoile satului românesc.
Finanţarea extrem de greoaie şi incoerentă a proiectelor Ministerului Mediului şi a proiectelor de infrastuctură finanţate pe OUG-7.
Revenirea asupra noii legi a învăţământului, care în situaţia actuală duce la desfiinţarea învăţământului în mediul rural şi implicit duce la o mai mare depopulare a satului românesc.
Ştiut fiind faptul că Programul LEADER va fi în următorii ani principalul program de finanţare europeană pentru dezvoltarea satului românesc, la această oră, deşi la nivel naţional sunt încheiate peste 80 de contracte de finanţare, printre care şi GAL Ţara Secaşelor Alba-Sibiu, întregul program este blocat deoarece APDRP nu deblochează avansul pentru demararea proiectelor.
Reducerea termenelor de verificare a documentaţiilor de achiziţii de care uzează la ora actuală SEAP – Sistemul electronic de achiziţii publice, ANRMAP – Agenţia Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice, UCVAP – Unitatea Centrală de Verificare a Achiziţiilor Publice, APDRP – Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, CNSC – Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Curtea de Apel etc. Toate acestea nu fac altceva decât să ducă la reducerea ratei de absorbţie a fondurilor europene, neîncadrarea în perioada de contract şi implicit la plata de penalităţi, iar pe termen lung la descurajarea potenţialilor beneficiari de a mai scrie proiecte cu finanţare europeană.
Problematica expusă de primarul ciugudean nu vizează numai mediul rural. Mare parte din aceste solicitări rezolvă şi unele din problemele mediului urban. Îmbucurător este faptul că o parte din aleşi încearcă punctual, cu tenacitate şi perseverenţă să rezolve problemele comunităţii care le-a dat votul de încredere şi nu vor doar să cheltuie în zadar banul public.

Recomandari

Alte Articole