Ca în fiecare an, la Alba Iulia, luna noiembrie aparține folkului. Ajuns, deja, la ediția a VIII-a, Festivalul-Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” este o marcă a județului Alba, fiind, de fapt, o marcă înregistrată a Consiliului Județean Alba, în organizarea căruia se află.
Cea mai bună mărturie pentru succesul cel puțin local al festivalului o oferă, ca în fiecare an, vânzarea de bilete. De regulă, fiecare ediție aduce un record în ceea ce înseamnă rapiditatea cu care se consumă locurile. Dacă anul trecut acestea s-au vândut în primele patru ore de la deschiderea casei, ne așteptăm ca la ediția a VIII-a să fie o la fel de mare cerere, ținând cont de oferta festivalului.
Cât despre succesul național al festivalului, este, poate, suficient să spunem că de-a lungul ultimelor ediții, cea mai auzită apreciere a venit din partea numelor mari din folk, precum Ducu Bertzi, Mircea Rusu și Nicu Alifantis. Au fost cei care, punctual, au descris festivalul ca având cel mai convingător concept și cea mai frumoasă desfășurare dintre toate festivalurile de profil din țară.
Festivalul a împlinit, deci, opt ani. E vârsta unei maturizări, ceea ce se va remarca în „schimbarea la față” a programului de festival, care va implica, de astă dată, mai multe locații și mai multe evenimente. Care, deși nu sunt toate din lumea folkului, extind festivalul înspre un fenomen cultural cu ecouri atât în comunitatea română a cântăreților de folk, cât și în conștiința publicului larg. Vorbim de spectacole de poezie, de conferințe pe teme din lumea folkului, de lansări de carte și de albume folk, de concurs folk și, bineînțeles, de recitaluri.
„Cafeaua cu folk”. Concursul. În fiecare dimineață de festival, la Art Café Downtown, ne vom începe ziua cu tradiționala „Cafea cu folk”, în compania artiștilor, a concurenților și a juriului de specialitate. Vor avea loc lansări de albume folk și lansări de carte. Apoi, în ziua de sâmbătă, va avea loc tradiționalul concurs de folk între cei 10 cantautori tineri, ce vor fi admiși în urma preselecției.
Recitalurile. Primele acorduri folk ale galelor de vineri, sâmbătă și Duminică vor fi ale Alexandrei Andrei, o tânără cantautoare din Negrești, care a câștigat, în 2011, Marele Premiu. Vor urma, apoi, recitalurile „veteranilor”, adică ale celor mai valoroși autori de muzică folk români. Sunt personalități cărora li se datorează istoria ultimelor decenii de muzică bună din România și îi vom aminti, aici, pe Ducu Bertzi, Nicu Alifantis, Alexandru Andrieș, Adrian Ivanițchi, Paula Seling, Daniel Iancu, Țapinarii, Alina Manole, Plus Noi. Gazda festivalului, ca întotdeauna la „Ziua de Mâine”, va fi Vali Șerban.