Avocatul Poporului s-a intors la Satu Mare dupa 1 an de zile!

Avocatul poporului a fost prezent astazi la Satu Mare in sala mica de sedinte a Prefecturii. Astfel incepand cu ora 10.00 expertii Biroului Teritorial Oradea al institutiei Avocatul Poporului, Alina Olah-Avram si Daniela Pantis, au primit in audienta 23 de satmareni. Marea majoritate a satmarenilor care au apelat astazi la jutorul Avocatului Poporului au probeleme legate de incalcarea dreptului de propietate si de fond funciar. Avocatul poporului nu a mai fost la Satu Mare de aproximativ 1 an de zile datorita lipsei de fonduri.

Rolul fundamental al avocatului poporului este de a apara drepturile si libertatile cetatenesti, in general, in raport cu autoritatile publice si in special cu cele executive. Avocatul poporului este numit in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului pentru un mandat cu o durata de 5 ani. Pe durata mandatului sau, avocatul poporului nu poate indeplini nici o altă functie publica sau privata, cu exceptia celei de cadru didactic in invatamantul superior.

Avocatul poporului isi exercita junctiile fie din oficiu fie la cererea persoanelor interesate. Pentru ca activitatea sa fie eficienta, constitutia obliga autoritatile publice sa-i asigure sprijinul necesar. Avocatul poporului raspunde numai in fata Parlamentului, avand obligatia de a-i prezenta acestuia rapoarte. In aceste rapoarte avocatul poporului poate face si recomandari privind legislatia sau luarea unor masuri pentru ocrotirea libertatilor publice. Anul viitor Avocatul poporului va fi prezent si in alte orase din judetul Satu Mare.

Recomandari

Alte Articole