Apel la noul Guvern – redeschideți exploatările miniere și oferiți oamenilor din zona de munte o șansă la viață normală

 

Asociația Centrul pentru Politici Locale transmite, la 103 ani de la Marea Unire, că unitatea, solidaritatea și iubirea de țară, pe lângă respectarea istoriei și a memoriei strămoșilor noștri, înseamnă grija față de prezent și luarea de măsuri adaptate necesităților tuturor oamenilor pentru ca ei să ducă o viață mai bună.

 

Versurile poetului Octavian Goga: “Munții noștri aur poartă, /Noi cerșim din poartă-n poartă” sunt și astăzi valabile. Este timpul ca noul Guvern, susținut de o majoritate solidă în Parlament, să își asume un nou proiect de țară – redeschiderea exploatărilor miniere, cu respectarea legislației europene, reglementărilor privind protecția mediului, acordarea de redevențe către Statul Român și autoritățile locale. În acest fel, vor fi create locuri de muncă bine plătite, oamenii o vor duce mai bine, iar comunitățile locale se pot dezvolta.

România nu poate privi pasivă cum alte țări mult mai dezvoltate din punct de vedere economic reîncep activitățile miniere pentru a valorifica resursele subsolului. Între acestea se numără Elveția, Polonia, Germania, Grecia. Asociația Centrul pentru Politici Locale a avut o relație bună de colaborare, în ultimii 2 ani, cu decidenții de la nivel central, însă nici un Guvern nu și-a asumat un astfel de proiect, în ciuda argumentelor solide care au stat la baza necesității lui.

 

Pe lângă autoritățile centrale, foarte important este ca demersurile să fie susținute și de autoritățile publice locale și județene, primării sau consilii județene, care trebuie să câștige de pe urma acestor activități prin acordarea de redevențe. Există comunități montane care, din păcate, au puține șanse să se dezvolte și să crească nivelul de trai al oamenilor, iar exploatarea bogățiilor subsolului este una dintre ele.

Asociația Centrul pentru Politici Locale a identificat companii dispuse să investească milioane de euro în achiziția de tehnologie de ultimă generație, utilaje performante, studii și cercetare, astfel încât odată începute, activitățile miniere de suprafață să se desfășoare în cele mai bune condiții, fără risc pentru mediu sau sănătatea publică.

 

Echipa de Comunicare – Centrul Pentru Politici Locale  

Recomandari

Alte Articole