Alba: Polițiștii au finalizat cercetările față de 14 persoane, din Alba, Sibiu și Ilfov, bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani

Polițiștii de investigare a criminalității economice din Albă au finalizat cercetările și au propus trimiterea în judecată a reprezentanților unei societăți comerciale, bănuiți că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 4.630.000 lei, prin evaziune fiscală și spălare de bani.

La finalul lunii ianuarie 2016, polițiștii de investigare a criminalității economice ai Inspectoratului de Poliție Județean Albă, au finalizat cercetările față de 14 persoane, din județele Alba, Sibiu și Ilfov, bănuite de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2009 — 2012, cele 14 persoane, în calitate de reprezentanți ai unor societăți comerciale, au creat un mecanism financiar, prin care erau înregistrate cheltuieli fictive în contabilitatea unui agent economic din județul Albă, în baza unor documente contabile, emise de societăți comerciale din București și Ilfov.

Totodată, polițiștii au stabilit că societățile comerciale din Ilfov și București erau fie societăți comerciale de tip fantomă, fie societăți comerciale care nu desfășurau activități economice în sine și aveau doar rolul de a furniza documente contabile, agentului economic din județul Alba.

Mai mult, pentru a da aparență de legalitate operațiunilor economice înregistrate în contabilitate, erau efectuate plăți prin intermediul sistemului bancar, sumele de bani fiind retrase ulterior din conturile societăților cu comportament de tip ‘fantomă’, restituite plătitorului și reintroduse în circuitul economic sub forma unor creditări ale societății comerciale din județul Alba.

Prejudiciul provocat astfel, bugetului de stat, este de 4.632.666 lei, reprezentând TVA solicitat în mod ilegal și rambursat societății comerciale din județul Albă, în baza unor cheltuieli fictive înregistrate, precum și impozit pe profit, diminuat ilegal.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Albă au finalizat cercetările în cauză și au înaintat dosarul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, cu propunere de trimitere în judecată a celor 14 persoane.

Recomandari

Alte Articole