Alarmant : în Alba creşte zilnic numărul celor întepaţi de căpuşe !

Sute de persoane din judeţul Alba au ajuns în ultima perioadă la Spitalul de Urgenţă din Alba Iulia cu înţepături de capuşe . Situaţia este cu mult mai alarmantă ţinând cont de faptul ca autorităţile locale nu au luat încă măsuri de prevenire faţă de răspandirea acestor insecte . Majoritatea cazurilor ajunse la urgenţe în ultima perioadă sunt din Alba Iulia şi comuna Sard.Cel mai probabil cei responsabili cu acţiunile de dezinsecţie a zonelor cu risc, sunt prea preocupaţi de apropiata campanie electorală .

“Căpuşa este o insectă mică, verde sau brună. Răspândirea căpuşelor este foarte mare in ultima perioada , acestea trăind cel mai frecvent în iarbă şi tufe. Muşcătura de căpuşă poate fi deosebit de ameninţătoare pentru starea de sănătate a organismului. Înţepătura poate declanşa boli virale sau bacteriene; cea mai frecventă este boala Lyme( borrelioza). De obicei apare o leziune tegumentară caracteristică care are un aspect iniţial de papulă de culoare roşie, care se extinde în zile – săptămâni până atinge dimensiunea de minim 5 cm diametru, leziune mare , rotunda şi deseori cu decolorare centrală parţială. Leziunea apare la un procent de 60 – 80 % dintre pacienţii muşcaţi de căpuşă”

Persoanele înţepate de căpuşe au ca simptome: astenie, febră, cefalee, redoare de ceafă, amorţeală, erupţii cutanate, dureri musculare, dureri articulare, cu caracter intermitent, palpitaţii, respiraţie dificilă, greaţă, vărsături etc.

Cele mai eficiente metode de prevenire a muşcăturilor de căpuşe implică:

– Evitarea locurilor cunoscute ca fiind infestate cu aceste insecte
– Evitarea interacţiunii directă cu un animal parazitat
– Îngrijirea vegetaţiei, acţiuni de deratizare, deparazitarea animalelor domestice şi de companie
– Echiparea corespunzatoare cu haine de culoare deschisă, pantaloni lungi, încălţăminte închisă, pălărie de soare
– Examinarea corpului pentru depistarea înţepăturilor
– De asemenea, pe zona în care a fost descoperită căpuşa nu trebuie aplicat alcool, oţet, ulei, benzină, salivă.
– Mergeţi de urgenţă la medic.

Recomandari

Alte Articole