Acţiuni de combatere a delictelor silvice organizate de poliţiştii din Alba

Ieri, Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Sebeş împreună cu cei ai Secţiei de Poliţie Rurală nr. 7 Sebeş, sprijiniţi de jandarmi şi reprezentanţi ai Ocolului Silvic şi ITRSV, au organizat o acţiune cu efective mărite, ce a avut drept scop prevenirea şi combaterea faptelor ilegale asociate din exploatarea, transportul,  prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos precum şi menţinerea climatului de siguranţă civică şi prevenirea accidentelor rutiere, în zona de competenţă.

Cu ocazia acestei acţiuni, poliţiştii au aplicat un număr de 27 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 11.300 lei din care 14 la Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea delictelor silvice  şi au confiscat 22 mc material lemnos, în valoare de 32.000 lei şi 139 de kg de ciuperci, în valoare de 522 lei şi au constatat o infracțiune la regimul rutier.

Exemple: La ora 15.00, pe DN 67 C, pe raza comunei Şugag, a fost oprit, pentru control, un camion, condus de F.V., de 28 de ani, din Săsciori, încărcat cu 22 mc material lemnos din specia molid.
În urma verificării  documentelor  de însoțire şi provenienţă a materialului lemnos, poliţiştii au constatat faptul că data de pe avizul de însoţire  al materialului lemnos prezenta adăugiri, motiv pentru care a fost luată măsura sancţionării contravenţionale a conducătorului auto, conform Legii 171/2010, cu amendă în valoare de 5.000 de lei iar întreaga cantitate de material lemnos a fost confiscată.

La ora 14,00, poliţiştii rutieri participanţi la acţiune, au efectuat semnal regulamentar de oprire unei autoutilitare ce circula pe DN 67C, din direcţia  Obârşia Lotrului – Şugag.
Conducătorul autoutilitarei a oprit, a coborât din maşină şi a fugit în pădurea din apropierea drumului.
În urma verificărilor efectuate de poliţişti, a fost stabilită identitatea conducătorului auto, C.D., de 24 de ani, din comuna Stejari, judeţul Gorj care nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule.
Pe numele lui au fost întocmite actele premergătoare cercetării sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Tot în vederea combaterii delictelor silvice  au acţionat, în zilele de 22 şi 23 iulie 2013, în orașele Blaj şi Baia de Arieş, poliţişti din cadrul serviciilor Ordine Publică şi Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba care au fost sprijiniţi de specialişti din cadrul I.T.R.S.V. Cluj Napoca şi ai Direcţiei Silvice Alba.
Cu ocazia verificărilor efectuate la o societate comercială de profil din municipiul Blaj s-a constatat că aceasta deținea cantitatea de 9 mc cherestea de esenţă rășinoasă,  pentru care nu a putut prezenta documente de proveniență.
Administratorul societăţii a fost sancționat contravenţional, în conformitate cu prevederile art. 19 al.1,  lit. m din  Legea 171/2010, cu amendă în valoare de 10.000 lei iar cei 9 mc material lemnos  au fost confiscaţi.

Cu ocazia verificărilor efectuate la o societate comercială din Baia de Arieş, s-a  constatat că societatea a comercializat cantitatea de 19 mc material lemnos (lemn de foc de esenţă fag), cu aviz de însoțire din care nu rezulta proveniența legală.
Față de administratorul societăţii a fost luată măsura sancționării  contravenționale conform art. 19 al.1,  lit. i  din  Legea 171/2010, cu amendă în valoare de 25.000 lei fiind luată totodată măsura complementară a confiscării valorice a cantității de 18,69 mc material lemnos, în valoare de 1. 814 lei.

Recomandari

Alte Articole