Silva Logistic Services. Depresiunea Brad Halmagiu, Bulzeștii de Jos, Bulzeștii de Sus, Giurgești, Grohot, Păulești, Rusești, Stănculești, Ticera, Tomnatec, Podul Grohotului, Cheile Grohotului și Bulzul Păuleștilor

La confluența Munților Bihorului cu Munții Zărandului, în partea nordică a depresiunii Brad-Hălmagiu, într-o zonă de un pitoresc aparte, este amplasată comuna Bulzeștii de Sus. Situată în partea de nord a județului Hunedoara, la poalele Muntelui Găina, la o distanță de 30 km de orașul Brad și la o distanță de aproximativ 70 km de municipiul Deva, comuna Bulzeștii de Sus face parte din categoria localităților de deal și de munte. Denumirea de Bulzești provine de la substantivul masculin ”bulz” care înseamnă ”bulgăre”, în cazul da față ”bulgăre de piatră”, la care se adaugă sufixul ”ești”, cmpletând denumirea localității. Comuna este formată din satele satele Bulzeștii de Jos, Bulzeștii de Sus (reședința), Giurgești, Grohot, Păulești, Rusești, Stănculești, Ticera și Tomnatec.

Pădurile reprezintă mai mult de jumătate din suprafața comunei formând un cadru natural pentru protecția fructelor de pădure și a faunei specifice zonelor de deal și de munte, care reprezintă o motivație turistică de necontestat. În zonele piemontane predomină speciile de arboret de talie mică formate din alun, porumbar, păducel, măceș, jneapăn, mesteacăn, rugi de mure și alte specii, iar p versanții ce ating 400-800 m altitudine, predomină pădurile de fag și de carpen în amestec cu molidul, bradul, plopul de munte. Un loc aparte în flora comunei îl ocupă rezervația naturală ”Podul Grohotului, Cheile Grohotului și Bulzul Păuleștilor”, unde vegetația este alcătuită din liliac sălbatic de culoare albă și mov, care are un colorit și miros specific în perioada de inflorescență și care constituie un loc de atracție pentru turiștii care ajug în zonă.

Așezarea geografică a comunei și relieful său i-au dat șansa de a fi nominalizată printre primele cinci trasee turistice din județ, încă din anul 1935. Din totalul de șase biserici, trei sunt declarate monumente istorice datorită vechimii și valorii lor arhitecturale. Acestea sunt bisericile din Bulzeștii de Sus, Bulzeștii de Jos și Tomnatecul de Sus. Cheile și peșterile Bulzeștiului sunt adevărate atracții ale turiștilor și oamenilor de știință deoarece aici găsim poate una dintre cele mai interesante regiuni de peșteri. Deși zona este bogată în sectoare de chei și peșteri, acestea necesită amenajări de mare amploare, având în vedere că majoritatea nu au acces facil.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole