Silva Logistic Services. Paradisul verde de la baza Dealului Mamut, de pe Valea Popii

Turiștii care vor să se relaxeze departe de aglomerația urbană pot opta pentru Parcul Dendrologic de la marginea orașului Alba Iulia. Parcul este unic în România tocmai prin amenajarea sa,  în mijlocul unei păduri.

„Colțul de rai“ de la baza Dealului Mamut, de pe Valea Popii, a fost redeschis publicului, de la 1 aprilie, și poate fi vizitat zilnic, între orele 9.00-21.00.

Sfatul  nostru este să vă alocați cel puțin două ore, ca să vă bucurați de  imgini deosebite, să descoperiți peste 1.200 de specii de arbori și plante rare, aclimatizate la Alba Iulia. Este locul în care veți vedea aproape toate speciile românești de arbori și arbuști. Pentru popularea parcului cu specii exotice au fost aduse semințe și butași din grădinile botanice și parcurile similare din țară. Aveți ocazia să vedeți, spre exemplu, o specie rară de bambus care crește cu 50 de centimetri în fiecare zi; arborele mamut(Sequoiadenron), dar și alte specii exotice precum: Cunninghamia și Liquidambar. Tot aici și-au găsit adăpost specii de păsări și insectivore, care vă pot „surprinde“ când vă așteptați mai puțin.

Parcul este străbătut de alei șerpuite, iar din loc în loc sunt amenajate bănci unde vizitatorii se pot odihni.

Alee pentru masaj terapeutic

Tot în parc veți descoperi, pe un traseu șerpuit, o alee cu lungimea de 140 de metri. Practic, locul pământului, a fost luat, sub forma unei fundaţii, de conuri, cetină, fân, paie, nisip, rondele de lemn, beţe de bambus, pietre de râu, frunze de stejar, seminţe de carpen. Este locul în care vă puteți plimba desculți și vă alegeți cu un masaj terapeutic gratuit.

Nu trebuie să ieșiți din parc înainte să vizitați muzeul care adăpostește colecții de specii lemnoase. Aveți ocazia să vedeți conuri de zambru din Europa Alpină,  nuci negre şi cenuşi din America de Nord, fructe de molid chinezesc etc. Pentru fiecare specie este trecută denumirea științifică, cea populară și țara de origine. Asta, întrucât parcul are și rol educativ. În muzeu este expusă și o machetă din lemn, care simbolizează o corabie din secolele XVIII-XIX, făcută din alun, arţar, brad, balsa, bambus, carpen, cedru, ginco, mahon, molid, paltin salcie şi trandafir.

Parcul a fost inaugurat în urmă cu trei ani. Meritul pentru existenţa sa îi aparţine silvicultorului Nicolae Pătrânjan, cel care l-a înfiinţat în 2001. În 2009, „paradisul“ verde a fost preluat de către  Primăria Municipiului Alba Iulia. Printr-un proiect cu finanțare europeană a fost amenajat cu alei de promenadă, locuri de odihnă și a fost îmbogățit cu noi specii de arbori și plante.

Parcul în cifre:

Anul înființării: 2001

Suprafață: 21 hectare

Nr. specii: peste 12.000

Suprafață parcare auto: 600 metri pătrați

Preț bilet intrare: 2 lei (adulți), 1 leu(copii)

Accesul în Parcul Dendrologic: din drumul naţional care duce din Alba Iulia spre Zlatna, la stânga înainte de Miceşti, pe strada Varese, apoi dreapta pe Strada Nazareth Ilit şi apoi din nou stânga, pe Strada Valea Popii.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole