Daca treci prin Apuseni, o recomandare pe care ti-o facem e sa vezi, musai, Fagul Imparatului, o minunatie a naturii. Aflat in apropierea satului Muncel, la doar cativa kilometri de orasul Baia de Aries, “pomul fermecat” impresioneaza prin faptul ca frunzele sale nu il parasesc niciodata, nici macar iarna, coroana fagului capatand in anotimpul rece o nuanta maronie, ce il face sa se diferentieze de padurea de brad care i se alatura.
sursa foto: turistintransilvania.com
Batranii locului spun ca fagul ar avea mai bine de 500 de ani asa ca si legendele care il definesc sunt multe. De pilda, se spune ca ar avea puteri tamaduitoare pentru ca din scorbura sa curge un izvor cu leac pentru orice problema. Legenda invoca un episod cu un calugar care traversa muntii si s-ar fi odihnit la umbra fagului. Omul ar fi binecuvantat acel loc si astfel, in mod bizar, frunzele copacului nu cad decat primavara, atunci cand incep sa se deschida noii muguri si culoarea redevine verde.
Nici Istoria nu a ramas indiferenta fata de Fagul Imparatului. Aici s-ar fi intalnit Avram Iancu si imparatul Vienei Franz Joseph, in timpul vizitei celui din urma in Transilvania, efectuata in anul 1852. Totusi, in acest caz, legenda nu pare sa corespunda cu evenimentul istoric, Avram Iancu refuzand orice intalnire cu imparatul Austriei.
Va puteti bucura de Fagul Imparatului, care e vizibil de la sosea pe drumul DN75 ce leaga Turda de Stei, drumul ce traverseaza judetele Cluj, Alba si Bihor. Dar intalnirea cu legenda si cu minunatia naturii merita sa o faceti chiar la umbra Fagului Imparatului.
Sursa foto titlu: lataifas.ro