Statiunea Baile Herculane este amplasata într-un cadru natural exceptional, beneficiind de aer si clima cu valoare terapeutica indicata pentru toate vârstele si maladiile, izvoare termale minerale ale caror proprietati curative au fost verificate înca de pe vremea romanilor (sec. II, d.C.), vile, hoteluri si stabilimente pitoresti, ridicate în diferite perioade, din timpul împaratesei Maria Tereza , sec. XVIII), pâna în perioada ultimelor decenii.
Statiunea a fost inchinata de romani zeului Hercules (dovezile sunt apeducte, bai, statui si alte relicve) si este cea mai veche statiune din Romania si una din cele mai vechi din lume (functioneaza neintrerupt din 1734). Inca de acum 2000 de ani a fost un important punct de atractie pentru aristocratia Romei antice. Apele minerale sunt folosite in tratarea afectiunilor reumatismale, neurologice, respiratorii, ginecologice.
Asezarea statiunii în pitoreasca Vale a Cernei ofera perspective turistice deosebit de frumoase, în împrejurimi. Ele încep cu dealurile Coronini si Ciorici, pe care urcând ai perspective largi spre Dunare, Muntii Semenicului si Valea Cernei.
Circuitele turistice care se pot realiza cu masina, pe parcursul unei zile, în aceasta zona de un pitoresc inegalabil, curpind puncte de interes turistic dintre cele mai valororase din tara.
Cheile au o mare raspândire în aceasta zona.
OBIECTIVE TURISTICE
Cheile Corcoaiei
Cheile Borbotului
Cheile Sturului
Cheile Tasnei
Cheile Râmnutelor
Cheile Peciniscai
Cascada Rosetu
Este situata la 6 km de statiune si are o cadere de 120 m.
Cascada Vânturatoarea
Este situata la 113 km distanta, are o cadere directa de 40 m.
Pestera Grota Haiducilor
Pestera lui Adam
Pestera Salitari
Pestera Mare de la Soronistea
Grota cu aburi
Gaura Martinescului
Traseul împaratesei Elisabeta
Traseul împaratesei Elisabeta se poate reface urcând din strada Zavoiului pâna-n platoul Coronini. Din centrul platoului, traseul se bifurca spre dreapta, pe o poteca paralela cu Cerna, aproxomativ pe o curba de nivel. Dupa traversarea Ogasului Munc, se ajunge la un frumos loc de popas, de la care se coboara în statiune, în dreptul izvoarelor Diana.
Rezervatia Muntelui Domogled
Ad Aquas Herculi Sacras – Apele Sfinte ale lui Hercules – cunoasterea izvoarelor termale sulfuroase din Baile Herculane dateaza din anii 105-106 en. Romanii au fost cei care au captat izvoarele, au construit stabilimente de bai (Baile Romane). Aceste fapte sunt dovedite de ruinele tabulele votive (în numar de 23), statui, placi comemorative.
Cele cinci grupe de izvoare termominerale :
• Grupa 1: Sapte Izvoare (Izvorul Stanca Ghizelei, Trei Izvoare Calde, Sapte Izvoare Calde denumite si La Gropan, Izvorul Scorilo).
• Grupa 2: Hercules (Izvorul Hercules I, Izvorul Hygieia, Izvorul Hercules II, Izvoarele).
• Grupa 3: Diana (Izvoarele Diana I, Izvorul Diana II, Izvorul Hebe).
• Grupa 4: Neptun (Izvorul Neptun I, Izvorul Neptun II, Izvorul Neptun III, Izvorul Neptun IV, Izvorul Venera).
• Grupa 5: Traian (Izvorul Traian, Izvorul Decebal).
Strandul Termal Sapte Izvoare
Piatra Hercules
Crucea Alba
Stânca (Crucea) Ghizelei
Castru roman
Cetate din sec.XIII-XIV. Se afla pe raza comunei Mehadia.