Când vremea și, mai ales, echipamentul și starea de spirit ne invită să cutreierăm păduri și munți, încotro ne îndreptăm? Poate marii munți ai Carpaților Meridionali nu sunt tocmai la îndemână, dar putem oricând să lăsăm marele oraș în urmă și să luăm la pas potecile din zonele montane ale județului nostru.
Așa că pentru zilele în care ne mistuie dorul de ducă, avem în cap și-n suflet vreo 10 locuri de vizitat în zonele montane ale județului Cluj.
Pietrele Mărunte și Piatra Cântătoare (Muntele Mare)
Pentru noi, unul dintre cele mai dragi trasee din țară. Din Stațiunea Muntele Băișorii, pornim pe un traseu ce ne duce pe lângă pârtia Băișoara, sus printre jnepeni, spre Vf. Buscat (1676m), coborâm apoi spre Șesu Cald (pe la baza pârtiei de la Buscat), după care urmăm drumul și poteca spre Vf. Pietrele Mărunte (1735m). Dacă am fost foarte matinali și timpul ne permite, putem continua traseul spre Vf. Piatra Cântătoare – Muntele Mare (1826m).
#2 Stațiunea Muntele Băișorii – Șesul Craiului – Scărița Belioara
Tot în masivul Muntele Mare, tot cu pornire din Stațiunea Muntele Băișorii, ne putem îndrepta spre Scărița-Belioara (județul Alba), o rezervație geo-botanică ce ascunde peșteri, abrupturi spectaculoase, stânci tăioase și un platou calcaros aflat la 1350m altitudine (Șesul Craiului).
Și un update trist: Dezolant. Mafia lemnului înconjoară Rezervația Naturală Scărița Belioara
#3 Țâcla Gavrii din Mărișel
În Mărișel se află bustul Pelaghiei Roșu – cea care a condus grupul de femei în bătălia de la Mărișel din 1848. În apropiere, poți vizita Muzeul Satului, iar Drumul lui Antonescu te va duce, în cele din urmă, la Crucea Iancului și la Țâcla Gavrii, o stâncă de unde poți admira în voie Defileul Răcătăului.
Varianta ușoară: ia legătura cu cei de la Popasul Iancului. Ei te pot îndruma la fața locului și, în plus, îți pot pune la dispoziție și activități tradiționale ce-ți vor rămâne pentru totdeauna în amintiri. Experiența noastră: „Împărăția lui Zamolxe privită din Mărișel”
#4 Plimbări la pas prin Belis
Probabil una dintre cele mai cunoscute zone din județ, Belișul nu dezamăgește. Te poți opri la baraj sau te poți opri în vreun alt punct de belvedere asupra lacului. Recomandarea noastră: documentează-te în avans și poți parcurge un traseu ușor în zonă.Noi am urmat traseul de punct roșu: „Clujul Văzut Altfel: road trip de o zi”.
#5 Smida
Satul se află în comuna Beliș și ne-a ajuns la suflet datorită zilelor de vară și muzică bună din cadrul Smida Jazz Festival. Zona e tare frumoasă și poate fi vizitată și în restul anului, însă da, vara, în august, pe ritmuri plăcute de jazz, să ajungi prin Smida e o experiență deosebită. (Continuare aici)