Situaţi la est de râul
Vişeu şi în partea nord-estică a Ţării Maramureşului, Munţii Maramureşului fac parte din Munţii Carpaţi şi sunt formaţi doar dintr-un şir principal, care merge dinspre nord-vest spre sud-est.
Aceştia formează o barieră naturală între Maramureş şi Bucovina, la est, şi se extind departe, în Ucraina. Aceştia au aproape 100 km lungime, cu o suprafaţă totală de aproape 1,500 km pătraţi. Cel mai înalt vârf este Vârful Farcău (1,957 m).
Există o multitudine de râuri şi pâraie. Două râuri, Vaser şi Ruscova, împart şirul în trei părţi principale. Aceste râuri formează două din cele mai impresionante văi din regiune, cu pante riscante spectaculoase. Vaser, cel mai important afluent al Vişeului, este de aproape 60 km lungime. Valea este considerata ca fiind una dintre cele mai frumoase din Carpaţii Orientali oferind o succesiune de peisaje minunate şi unice.
Două lacuri glaciale pot fă descoperite în această zonă: Lacul Vinderel, cel mai mare lac glacial din Carpaţii de Est, situat la o înălţime de 1,684 m, şi Lacul Băiţa. Mai multe specii de plante unice în regiune au supravieţuit în zona din imediata vecinătate. (Continuare aici)