Direcția de Sănătate Publică Alba informează locuitorii comunei Lunca Mureșului că apa de la robinet nu este potabilă și este recomandat să fie folosită doar în scop menajer, fără a fi utilizată la prepararea hranei sau pentru băut.
În 15 iulie, inspectorii DSP Alba au recoltat două probe de apa livrată de Serviciul de distribuție de la bazinul colector al puțurilor din Lunca Mureșului și de la robinetul din holul primăriei, iar, conform rezultatelor care au fost definitivate în 18 iulie, valoarea nitraților este depășită.
Potrivit DSP Alba, la ultima probă recoltată, pe lângă valoarea nitraților depășită, s-a adăugat și depășirea valorii normale a parametrului microbiologic — enterococci, a apei din bazinul de înmagazinare.
‘Conducerea DSP Alba, conform prevederilor Legii 458/2002, analizând riscurile pentru sănătatea populației generate de întreruperea aprovizionării cu apă ai cărei parametri chimici și microbiologici nu corespund prevederilor legale, dispune să se livreze această apă cu recomandarea expresă să fie folosită doar în scop menajer, fără a fi utilizată la prepararea hranei și nici pentru băut’, arată DSP Alba, într-un comunicat de presă.
Totodată, instituția informează că nitrații sunt substanțe chimice care pot cauza intoxicații acute la copiii mici, respectiv intoxicații cronice la adulți, iar depășirea valorii normale a parametrului microbiologic — enterococci poate cauza boli infecțioase acute.
Fierberea apei este contraindicată pentru că duce, prin scăderea volumului, la creșterea concentrației nitraților, potrivit sursei citate.
‘Atenționăm celelalte autorități publice locale care dețin stații proprii de distribuție a apei potabile și care nu dețin autorizație sanitară de funcționare să întreprindă de urgență demersurile necesare pentru a intra în legalitate. Recomandăm livrarea apei către populație în parametri calitativi conform Legii 458/2002’, a declarat directorul DSP Alba, ec. Alexandru Sinea.
Potrivit legii, autoritatea de sănătate publica județeană, respectiv a municipiului București, trebuie să asigure disponibilitatea informației în ceea ce privește calitatea apei potabile, avizarea consumatorilor despre posibilele efecte asupra sănătății și despre măsurile de remediere luate sau care se impun a fi luate de către autoritățile competente ori de către consumatorii în cauza.