9 mai este celebrată în diferite forme în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene și în țările din jur, precum Turcia.  Datorită naturii politice a zilei, au fost văzute încercări de a educa oamenii despre Uniunea Europeană și discursuri în sprijinul integrării europene.Drapelul este un alt simbol cu un rol important în celebrarea zilei europei. Deși există preferința de a sărbători ziua europei în 9 mai, având în vedere vizibilitatea mai mare a Uniunii Europene, 5 mai este încă celebrată în unele statel europene datorită rolului Consiliului în apărarea drepturilor omului, democrației parlamentare și a statului de drept. În schimb, Declaratia Schuman a fost doar o propunere de unire a industriilor de cărbuni și oțel a Franței și Germaniei. Mai mult, 9 mai coincide cu Ziua Victoriei, sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în fosta Uniune Sovietică (celebrată pe 8 mai în Europa de vest).

În România

Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, ziua de 9 Mai a devenit deja o tradiție pentru noi. Aceasta va avea loc în acest an sub genericul „Ziua Europei este și ziua ta” și va cuprinde o largă paletă de manifestări având ca scop apropierea cetățeanului de valorile esențiale ale Uniunii Europene. Al Doilea Război Mondial a lăsat în urma sa o Europa distrusa din punct de vedere material, frământata de puternice crize politice si divizata, prin “cortina de fier”, în doua mari blocuri: Est si Vest. Apare, în acest context, un puternic curent înspre o politica internaționala care sa fie capabila sa oprească o a treia conflagrație mondiala si sa consolideze Europa din punct de vedere economic (în fata SUA si a URSS). Sunt create, așadar, după război o serie de organizații internaționale, dintre la nivel universal si regional-european, organizații având caracter politic, militar sau economic. Într-un moment complicat din primăvara anului 1950, si anume: începerea Războiului Rece, lui Robert Schuman, pe atunci ministrul afacerilor externe al Franței, îi este încredințata de către omologii si din Marea Britanie si Statele Unite ale Americii o misiune foarte importanta: crearea unui plan care sa duca la reintegrarea Germaniei în concertul european.

La 18 aprilie 1951, șase țări (Belgia, Franța , Germania, Italia, Luxemburg și Olanda) au semnat Tratatul de la Paris privind prima dintre comunitățile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui și Oțelului (CECO). Ulterior, în 1957, prin Tratatul de la Roma, a fost înființată Comunitatea economică Europeană, precursoare a Uniunii Europene de astăzi. Data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano în 1985.

Mai mult decât în alte ocazii, ziua de 9 Mai are, în 2003, o încărcătură simbolică aparte, în contextul în care Uniunea Europeană se pregătește pentru cea de-a cincea și cea mai amplă extindere din istoria sa, „Cei 15” din prezent urmând să devină „Cei 25” la 1 mai 2004, și „Cei 27” în 2007, după ce și România și Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană. Totodată, în acest an, Convenția privind viitorul Europei va definitiva proiectul unui nou Tratat constituțional, ce va crea cadrul necesar unei funcționări eficiente a Europei extinse. Printr-un efort asumat de Guvernul României, cu sprijinul Delegației Comisiei Europene în România, Ziua Europei va fi din 2003 o sărbătoare a întregii țări, manifestările fiind organizate în București și în toate reședințele de județ, precum și în multe alte localități.

Recomandari

Alte Articole