28 MAI 2020: „CARL FILTSCH-ANIVERSARE MUZICALĂ. 190 DE ANI DE LA NAȘTEREA MUZICIANULUI GENIAL AL SEBEȘULUI”. PROGRAMUL ZILEI

 

 

Joi, 28 mai 2020, Primăria Municipiului Sebeș, prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, organizează un eveniment dedicat memoriei muzicianului Carl Filtsch (1830-1845), cu ocazia aniversării celor 190 de ani de la nașterea sa. Adaptat contextului actual, evenimentul se va desfășura în mediul online, pe pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și va cuprinde materiale documentare privind biografia muzicianului, fotografii și documente de epocă, precum și două momente muzicale. Evenimentul online se va derula după următorul program:

 

Ora 10:00„Carl Filtsch (1830-1845), pianistul genial de la Sebeș” (materiale biografice, accesibile pe pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș).

 

Ora 13:00Memento Carl Filtsch…

 

Ora 16:00Povestea pianistului Carl Filtsch în imagini de epocă (accesibile pe pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș).

 

Ora 18:00„Carl Filtsch în contemporaneitate” – un proiect inedit, susținut de Eduard și Victor Schneider. Interpretează pianistul Ovidiu Pârjol (accesibil pe pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș).

 

Ora 19:00Concert simfonic, Gabriel Croitoru (vioară), acompaniat de Kamerata Astra Sibiu. În program: Antonio Vivaldi, „Anotimpurile pentru vioară și orchestră de coarde, op. 8” și Wolfgang Amadeus Mozart, „Mica serenadă în Sol major, KV 525” (retransmiterea concertului desfășurat la 25 mai 2018, prin intermediul paginii de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș).

 

Carl Filtsch s-a născut la 28 mai 1830, la Sebeș, fiind considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XIX-lea și cel mai strălucit discipol al marilor compozitori Frederic Chopin și Franz Liszt. Deși s-a stins la o vârstă fragedă (15 ani), răpus de tuberculoză, Carl Filtsch a desfășurat o activitate extrem de bogată, cu reprezentații pe marile scene ale Europei (Budapesta, Viena, Wiesbaden, Baben-Baden, Paris, Londra), apreciate de revistele de specialitate ale epocii, dublate de propriile creații muzicale (13 la număr).

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga”Sebeș.

 

Recomandari

Alte Articole