Va exista învățământ profesional în Cugir?

Interesat de crearea unui învăţământ profesional în sistem „dual”, la sfârşitul săptămânii trecute primarul oraşului Cugir, Adrian Teban s-a aflat într-o vizită de informare la Şcoala Germană Profesională „Kronstadt” din Braşov. Edilul Cugirului a fost însoţit de viceprimarul, Horia Rotche, Inspectorul General Şcolar, Dorin Sandea, Inspectorul de Specialitate- Discipline Tehnice, Dan Cherecheş, Directorul Colegiului Tehnic, Alexandru Micaciu, precum şi de reprezentanţii firmelor Star Transmission, Nova Modulşi S.C. Tea.

„Am ţinut neapărat să vedem această şcoală profesională în sistem „dual”, care reprezintă o noutate pentru sistemul de învăţământ românesc şi care credem că ar aduce un aport considerabil în dezvoltarea economică a Cugirului. Oraşul nostru are nevoie de învăţământ profesional, un învăţământ care să ţină cont de cerinţele mediului economic, o şcoală care să formeze meseriaşii de care au nevoie agenţii economici din oraş ” a declarat primarul Cugirului, Adrian Teban.

Atât edilul Cugirului, cât şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar şi ai societăţilor economice s-au arâtat interesate de demersurile care au fost realizate pentru inaugurarea învăţământului dual, de atribuţiile şi implicarea partenerilor, precum şi de desfăşurare procesului instructiv-educativ. Însoţiţi de Inspectorul General Şcolar al Judeţului Braşov, Ariana Bucur delegaţia a vizitat şcoala precum şi centrele de formare ale unor firme implicate în proiect.

Şcoala Germană Profesională „Kronstadt” care ar putea fi model pentru învăţământul profesional dorit de administraţia cugiereanăa fost înfiinţată în urmă cu un an, printr-un parteneriat între Primăria Braşov şi 12 companii de renume mondial prezente în zonă. Această scoală în sistem „dual” combină partea teoretică, din şcoală şi laboratoare, cu partea practică, aplicată în firmele partenere programului.După doi ani de pregătire cu accent sporit pe practică, elevii vor ieşi de pe băncile şcolii cu competenţele necesare începerii unei cariere profesionale, având prioritate la angajare pentru agenţii economici implicaţi în proiect.

„Sunt convins că putem realiza un astfel de învăţământ şi în Cugir, mai ales că atât Star Transmission cât şi a alte firme şi-au manifestat ani la rândul interesul pentru dezvoltarea unui învăţământ tehnic în localitate. Mă refer la proiectul mai vechi de creare a unei secţii de subingineri. Sprijinul manifestat atunci şi interesul continuu pentru o forţă de muncă calificată, mă determină să afirm că vom avea suportul mediului economic local”. Vizita de informare a autorităţilor locale şi judeţene vine la puţin timp după prezenţa la Cugir a secretarului de stat în Ministerul Educaţiei, Stelian Fedorca care, însoţit de edilul Cugirului a vizitat Colegiul Tehnnic “I.D. Lăzărescu”, instituţie care ar urma să găzduiască viitoarele clase profesionale „duale”.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole