Primăria Municipiului Sebeș a depus un proiect prin care se solicită finanțare nerambursabilă din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, Obiectivul specific 11.2: Măsuri de producere a energiei din surse regenerabile destinate autorităților administrației publice locale. Proiectul „Înființare centrale fotovoltaice în vederea acoperirii consumului clădirilor publice și iluminatului public în cadrul UAT Municipiul Sebeș, județul Alba” își propune să participe activ la dezideratul Uniunii Europene și a României privind promovarea investiţiilor în sectorul de energie curată şi eficienţă energetică în vederea asigurării contribuţiei la obiectivele privind consumul final de energie provenită din surse regenerabile.
Finanțarea europeană solicitată reprezintă 4.356.564,47 lei (100% din costurile eligibile) iar Municipiul Sebeș va acoperi costurile neeligibile în cadul acestui program în valoare de 1.206.762,25 lei.
Proiectul „Înființare centrale fotovoltaice în vederea acoperirii consumului clădirilor publice și iluminatului public în cadrul UAT Municipiul Sebeș, județul Alba” își propune să participe activ la reducerea consumurilor energetice din surse clasice și la reducerea poluării prin realizarea a trei instalații fotovoltaice astfel:
- Parc fotovoltaic de producere a energiei electrice pentru consum propriu Sebeș 1 – 400 kW;
- Parc fotovoltaic de producere a energiei electrice pentru consum propriu Sebeș 2 – 400 kW;
- Sistem fotovoltaic de producere a energiei electrice pentru consum propriu la Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș – 30 kW.
Energia verde produsă de cele trei instalații fotovoltaice va avea următoarele valori:
- Parc fotovoltaic de producere a energiei electrice pentru consum propriu Sebeș 1 – 400 kW – 498430.24 kWh;
- Parc fotovoltaic de producere a energiei electrice pentru consum propriu Sebeș 2 – 400 kW – 498430.24 kWh:
- Sistem fotovoltaic de producere a energiei electrice pentru consum propriu la Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș – 30 kW – 37096.57 kWh.
Consumul de energie la nivelul iluminatului public în Municipiului Sebeș la care se adaugă consumul de energie electrică aferent Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș se situează la valoarea de 2476,23 MWh anual în timp ce energia estimată a fi produsă cu instalațiile fotovoltaice se situează la valoarea de 1033,67 MWh astfel încât se va acoperi 41,74% din consum.
Pe lângă reducerea semnificativă a costurilor cu plata energiei electrice se va asigura și reducerea gazelor cu efect de seră: Scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră va fi de 341,11 de tone de dioxid de carbon (Co2).
Este cunoscut faptul că ținta europeană stabilește un cadru comun de măsuri pentru promovarea eficienței energetice pe teritoriul Uniunii, cu scopul de a se asigura atingerea obiectivelor principale ale Uniunii Europene privind eficiența energetică de 20 % pentru anul 2020 și a obiectivelor sale principale privind eficiența energetică de cel puțin 32,5 % pentru anul 2030 și de a deschide calea pentru viitoarele creșteri ale eficienței energetice după aceste date.