Silva Logistic Services. Transalpina – DN 67C, cunoscută şi sub numele de Drumul Regelui, traversează Munții Parâng, Munții Cindrel, Munții Lotrului, Munții Șureanu și face legătura între Oltenia și Transilvania. Șoseaua atinge în Pasul Urdele altitudinea de 2.145 m.

„Regele drumurilor” se întinde pe o distanță de 137 de kilometri, din Gorj (orașul Novaci), prin județele Vâlcea și Sibiu, până în Alba (orașul Sebeș). Fiind un drum alpin, este închis pe toată perioada de iarnă între Stațiunea Rânca și Obârșia Lotrului.

Transalpina poate fi considerat un obiectiv turistic în adevăratul sens al cuvântului, mai ales că în timpul parcurgerii șoselei puteți vedea Vârful Păpușa (2.136 m), Vârful Dengheru (2.084 m), Lacul Petrimanu, Vârful Urda (2.228 m), Vârful Micaia (2.170 m), Vârful Muntinu (2.062 m), Lacurile Muntinu, Râul Lotru, Lacul Gâlcescu (urmând traseele ce pornesc din Obârșia Lotrului sau din zona Muntelui Mohoru), Mânăstirea Obârșia Lotrului, Lacul Vidra, Mânăstirea Oașa, Lacul Oașa, Lacul Tău, sau puteți vizita Stațiunile Rânca (Rânca Ski Resort) și Voineasa (Transalpina Ski Resort). Urmând traseul de pe Valea Frumoasei, de pe Transalpina se poate ajunge în Stațiunea Păltiniș și în localitatea Rășinari din județul Sibiu.

Începuturile șoselei sunt încă neclare. Unele surse susţin că a fost construit prima dată de legiunile romane în timpul războaielor cu dacii, motiv pentru care pe hărţile de istorie este trecut sub denumirea „Coridorul IV Strategic Roman”. Potrivit altor surse, şoseaua a fost construită şi pietruită de nemţi în timpul Primului Război Mondial, din raţiuni militare, însă a fost foarte puţin folosită. Transalpina a fost reconstruită în perioada interbelică şi dată în folosinţă în 1935, când a fost inaugurată de regele Carol al II-lea, motiv pentru care i se mai spune şi Drumul Regelui. Astăzi, drumul este modernizat aproape în toatalitate şi este accesibil tututor autovehiculelor cu greutatea de până la 7,5 tone, dar pentru a înțelege poziţia acestei străzi şi pentru a vă putea face un itinerariu, folosiți harta.

Peisajele pe care le veți vedea în munții noștri vă vor încânta privirea și suntem siguri că la sfârșitul călătoriei veți păstra un gând de reîntoarcere.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole