Silva Logistic Services. Parcul Național Munții Măcinului, Rezervația științifică Valea Fagilor,Rezervația științifică Moroianu

Parcul Național Munții Măcinului cuprinde două zone strict protejate:

Rezervația științifică Valea Fagilor

Această rezervație se întinde într-o vale îngustă și umedă, la o altitudine de doar 350-400 m, și are  o suprafață de peste 150 de hectare. Pădurea este constituită din fagi cu trunchi columnar, ce au diametrul de aproape un metru și înălțimi de până la 30 m. Fagul tauric care crește aici are caractere intermediare între fagul autohton și fagul oriental. Pădurea din Valea Fagilor este un relict terțiar al pădurilor seculare ce se întindeau pe teritoriul Dobrogei. Rezervația este strict protejată, în cadrul ei fiind desfășurate doar activități de conservare și cercetare.

Rezervația științifică Moroianu

Cu o suprafață de aproape 300 de hectare, această rezervație se află pe teritoriul administrativ al comunei Greci. Este parte din regiunea biogeografică stepică și protejează habitate vulnerabile.

RECOMANDĂRILE NOASTRE

  • O drumeție pe Culmea Pricopanului, cel mai spectaculos traseu al parcului, unde puteți avea ocazia să întâlniți o țestoasă dobrogeană sau diferite șopârle printre care și gușterul, cea mai colorată specie de la noi;
  • Observarea păsărilor în pasaj în timpul migrației de primăvară sau de toamnă;
  • Observarea popândăului, a pietrarului răsăritean și a altor specii caracteristice stepei dobrogene în zona localității Greci.

ȘTIAȚI CĂ:

  • Via Pontica este al doilea cel mai mare culoar de migrație al păsărilor din Europa și străbate Munții Măcinului? Peste 30.000 de păsări cu zbor planat (precum șorecarii, acvilele, berzele și pelicanii) străbat această regiune.
  • În timpul migrației pe deasupra parcului trec în pasaj aproape 30 de specii de păsări răpitoare, mai mult decât oriunde altundeva în România?
  • În Munții Măcinului există un „Sfinx” la fel ca în Munții Bucegi?
  • Lacul Iacobdeal este un lac antropic format în urma umplerii cu apă a unei vechi cariere de granit, fenomen destul de rar întâlnit în țara noastră?
  • Unele dintre cele mai importante suprafețe de vegetație naturală de stepă din România se află în Munții Măcinului?
  • Pietrarul răsăritean își face cuibul în vizuini săpate de popândău? Cele două specii își împart habitatul de stepă și pot ajunge uneori să își dispute dreptul de proprietate asupra locuinței.

 

Recomandari

Alte Articole