Silva Logistic Services. Muntii Maramuresului.

Dacă nu ai ajuns în Carpații Orientali, în grupa nordică, acolo unde se agață harta în cui, trebuie să o faci, pentru că dacă nu calci macar o singură dată în acele locuri, ai trăit degeaba!

Pop_Ivan_Massif,_Maramures

Vârful Pop Ivan

Munții Maramureșului  –  fac parte din grupa Nordică a Carpaților Orientali ce cuprinde următoarele subdiviziuni: Munții Oaș, Munții Gutâi, Munții Țibles, Munții Maramureș, Munții Suhard, Munții Bârgău, Muntii Rodnei cu cel mai înalt vârf de aici, Pietrosu 2303 metri, Obcinele Bucovinene ( Obcina Mestecăniș, Obcina Feredeului și Obcina Mare), Depresiunea Oaș pe râul Tur, Depresiunea Maramureș pe râurile : Tisa, Iza și Vișeu, Depresiunea Dornelor pe Bistrița, Depresiunea Campulung Moldovenesc pe Moldova, Pasul Prislop la 1416 metri altitudine, Pasul Șetref, Pasul Tihuța, Pasul Mestecăniș.

Munții Maramureșului sunt printre cele mai tinere masive muntoase din lanțul Carpaților. Li se spune și Carpații Păduroși. În urmă cu vreo sută de ani, toată jumătatea de nord a Carpaților Orientali era supranumită Păduroșii, pentru pădurile dese, virgine, în care nu inrdrăznise să calce picior de om, locuile fiind în stăpânirea totală a urșilor, cerbilor, lupilor și râșilor. Munții Maramureșului sunt o grupă muntoasă a Carpaților Maramureșului și Bucovinei, parte a orientalilor se întind în cea mai mare parte pe teritoriul actual al Ucrainei, și în sud pe teritoriul nordic al României, respectiv închid la nord și est Depresiunea Maramureș. Cel mai înalt pisc al masivului, peste care trece granița cu Ucraina, este Vârful Hovârla, aflat dincolo de graniță, având 2.061 metri. Cel mai înalt vârf de pe teritoriul românesc este Farcău, având 1.957 metri, aflat în zona protejată Vârful Farcău – Lacul Vinderelu – Vârful Mihăilecu.

Varful_Farcau,_Maramures

Varful Farcău

Munții Maramureșului ocupă întreg spațiul de pe dreaptă Vișeului, până la graniță țării, din defileul Tisei (din aval de localitatea Valea Viseului) și până la văile Carlibaba și Bistrița Aurie. Sunt alcătuiți dintr-o singură culme principală înaltă, orientată NV – SE , care urmărește destul de fidel cumpănă de ape dintre bazinul Tisei superioare și cel al Ceremusurilor, înscrisă pe aliniamentul Pop Ivan (1937 metri), Vârful Micu Mic (1718 metri), Stogu (1651 metri), Copilașu (1611 metri), Ludescu (1580 metri), Budescu (1679 metri), Suligu (1683 metri), Lăstun (1642 metri), Comanu (1723 metri).

1280px-Farcău,_pohled_do_údolí_z_horské_pláně

Munții Maramureșului

Un afluent al Tisei, Vaserul, care se vărsa în Vișeu în localitatea Vișeu de Sus, a străpuns culmea principală morfologică, trecând dincolo de ea. Există și a două străpungere a Cumpenei (bazinul superior al Ruscovei), această fiind efectul eroziunii diferențiale și regresive, care pornea de la nivelul de bază local mai coborât din Depresiunea Ruscovei. De aici rezultă întinderea depresiunii sculpturale peste zonă cristalină spre est cu Vârful Mihăilecu, care urcă până la 1963 metri altitudine.

Munții Maramureșului sunt constituiți din șisturi cristaline străpunse de materiale eruptive (bazalte mezozoice din zonă Mihăilecu-Farcău sau andezite neogene pe Toroioaga și roci sedimentare (conglomerate, greșii, șisturi argiloase, șisturi bituminoase, marne, argile) și două mari golfuri de paleogen, unul al Ruscovei, ce merge până la Poienile de sub Munte și altul al Borsei. Pe această constituție petrografica, culmea principală morfologică, ridicată la o altitudine de peste 1900 metri, este fragmentată în mai multe masive (Pop Ivan, Farcau-Mihailecu, Pietrosul Maramureșului, Toroiaga). (Continuare aici)

Recomandari

Alte Articole