Silva Logistic Services. Muntii Macin.

Vârful Țuțuiatu (467m) este cel mai înalt vârf ai celor mai vechi munți din România – Munții Măcin.

Munții Măcin sunt o subunitate a Munților Dobrogei și se desfășoară pe teritoriul Parcului Național Munții Măcin.

Vedere de pe Varful Tutuiatul - Muntii Macin
Vedere de pe Varful Tutuiatul – Muntii Macin

Descriere: Masivul muntos al Măcinului, cu înălţimi maxime cu puţin peste 400 m, afişează o siluetă impozantă, cu povârnişuri pronunţate. Diferenţa de nivel dintre şesul de la poalele masivului şi vârfurile cele mai impozante ale lanţului muntos este destul de mare, de aproape 450 m.

Văile sînt aproape tot timpul lipsite de apă. Piscurile se ridică brusc în vecinătatea Dunării şi a bălţilor sale, situate la aproximativ 20 m altitudine.

Varful Tutuiatul - cel mai inalt varf din Muntii Dobrogei
Varful Tutuiatul – cel mai inalt varf din Muntii Dobrogei

Caracteristici geologice: Munţii Măcin s-au format în urmă cu 300-400 milioane de ani ca rezultat al orogenezei hercinice (în comparație cu tinerii munți Carpați care au luat naștere în urmă cu 65 milioane de ani).

Se consideră că inițial au avut altitudinea de aproximativ 3000m făcând parte dintr-un lanț muntos care străbătea Europa de la vest la est. Din acest lanț montan au mai rămas martori doar munții Dobrogei, Munții Vosgi, Munții Scoției și Munții din Peninsula Bretagne.

Muntii Macin subunitate a Muntilor Dobrogei
Muntii Macin subunitate a Muntilor Dobrogei

Relieful Munţilor Măcin este caracterizat, în general, prin existenţa unor niveluri etajate pe înălțime și existenţa unor văi-culoare disproporţionate faţă de cursurile de apă care le drenează.

Munții Măcin se desfăşoară sub forma unor culmi paralele orientate NV-SE care se desfăşoară între localitatea Garvăn şi Pasul Carapelit sau Iaila, pe o lungime de 40 km din care se desprind cîteva culmi secundare.

Descopera Dobrogea - Muntii Macinului
Descopera Dobrogea – Muntii Macinului

Datorită carierelor de piatră și a drumurilor de acces spre aceste cariere aspectul pesisagistic al munților Măcin a fost degradat afectându-i în unele zone chiar valoarea turistică.

Din punctul de vedere al faunei și florei, munții Măcin asigură un loc de trai pentru numeroase specii amenințate cu dispariția. Astfel, pe mai puțin de 1% (suprafața munților Măcin) din teritoriul țării se pot întîlni peste 50% din speciile de floră și faună ale României.

Broasca ţestoasă dobrogeană (Testudo graeca ibera) - Muntii Macin
Broasca ţestoasă dobrogeană (Testudo graeca ibera) – Muntii Macin

Traseu turistic satul Greci – Vârful Țuțuiatul

Perioadă recomandă pentru vizită: datorită temperaturilor mari din acestă zonă a țării, vă recomandăm lunile martie – iunie, septembrie – octombrie. Dacă ajungeți în zonă în lunile iulie – august ar fi indicat să porniți pe traseu incă de dimineață – 07:30 – 08:00.

Valea Morsu - cale de acces spre varful Tutuiatul
Valea Morsu – cale de acces spre varful Tutuiatul

Durată traseu: deși traseul are aproximativ 7 km (dus-întors), diferența de nivel este totuși considerabilă – peste 400m. În funcție de condiția fizică și de numărul de particinpanți drumeția poate să țină între 3 și 5 ore.

Trasee turistice din Muntii Macinului - Dobrogea
Muntii Macin

Acces: se poate face dinspre orașul Măcin (13km) luând direcția comunei tulcene Greci. Această localitate este situată în depresiunea Greci, la altitudinea de 35m.

Parcul Natural Muntii Macinului - Dobrogea
Parcul Natural Muntii Macinului – Dobrogea

În centrul localității Greci există un centru de informare turistică în caz că aveți nevoie de mai multe detalii despre Parcul Național Munții Măcin.

Programul centrului info este de luni până vineri între orele 07:00 – 20:00; sâmbătă 07:00- 18:00; duminică 07:00 – 13:00. În aceeași clădire cu centrul de informare se găsește o piața agro-alimentară, unde puteți să achiziționați produse locale. (Contiuare aici)

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole