Silva Logistic Services. Masivul Valcan, izvoarele Crisului Alb, Pasul Buces, Ciuruleasa, Blajeni, Muntii Abrudului, Muntii Bihor, dolinele de pe platoul Buces

Muntele Vulcan (Buceș Vulcan) este un masiv situat în Munții Apuseni, la limita județelor Alba și Hunedoara. A nu se confunda cu Masivul Vâlcan situat în Carpații Orientali, în apropiere de stațiunea Straja, lângă orașul Vulcan. Accesul auto se face dinspre Abrud sau Brad, pe DN 74, trecând prin Pasul Buceș.

Muntele Vulcan. Vizitarea masivului se poate face pe trasee turistice marcate. Zona este o rezervație naturală de tip mixt (paleontologică, peisagistică și botanică), categoria a IV-a. Muntele Vulcan este declarat și Sit Natura 2000: Muntele Vulcan – RO SCI 0121 Încadrarea teritorial-administrativă: Ciuruleasa, Județul Alba și Blăjeni, Buceş, Județul Hunedoara.

Masivul se află la cumpăna izvoarelor Crișului Alb și Arieșului, în Munții Apuseni, având o altitudine de 1263 m și se impune spectaculos în peisaj, străjuind spre sud Țara Moților Crișeni. Cu o suprafață de peste 5 ha, o înălțime de 1263 m și o diferență de nivel, față de Pasul Buceș, de peste 500 m, Muntele Vulcan este o parte componenta a Munților Abrudului, situați în sudul Munților Bihor.

El se înalță în hotarul satului Buceș-Vulcan, la granița dintre județele Hunedoara și Alba. Acest masiv izolat, constituit din calcare jurasice albe, reprezintă resturile unei clipe calcaroase cu caracter recifal. Calcarele de aici păstrează numeroase urme de fosile, caracteristice pentru fauna de corali, care a generat straturi uriașe în mările calde ale erei mezozoice (Marea Tetis).

Masa de calcar a muntelui se înalță de la bază cu aproximativ 300 m, versantul dinspre Pasul Buceș fiind extrem de abrupt. Pe platoul de pe vârf s-au format câteva doline, care se evidențiază prin forma caracteristică de pâlnie. Platoul muntelui este acoperit parțial cu soluri de pădure, în timp ce versantul sudic, abrupt, are la bază o trenă de grohotișuri. Versantul nord-vestic are o pantă domoală, care coboară spre izvoarele Crișului Alb.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole