Silva Logistic Services. Dealurile cu smochini din Drobeta Turnu Severin, Orșova, Arad, Timișoara, Oradea, pe Clisura Dunării, Svinița si Simian

 

Smochinul este o plantă din zonele subtropicale din Vestul Asiei și Orientul Mijlociu. Acesta trebuie să aibă parte de un regim special pentru a rezista și pentru a face roade, dar se pare că se cultivă și la noi în țară, dar nu în orice loc. Este organizat chiar și un festival destinat lui.

Mulți au auzit de smochin, dar puțini știu unde se cultivă această plantă. De reținut că acesta nu poate fi cultivat oriunde, pentru că este o plantă destul de pretențioasă. Temperatura minimă absolută la care smochinul rezistă este de 4 grade Celsius, în timp ce maxima este de 39 de grade. Totuși, smochinul rezistă și la -10 sau -12 grade Celsius, dar cel mai bine ar fi să-l învelești iarna, pentru a-i proteja frunzele.

În România, cele mai bune zone sunt în partea de vest a tării, litoralul Mării Negre sau zonele unde clima are o influență mediteraneană. Astfel, în  Eforie Sud, Eforie Nord, Tuzla, Techirghiol și Mangalia chiar sunt plantații de acest fel.

Smochinul se mai cultivă și în Drobeta Turnu Severin, Orșova, Arad, Timișoara, Oradea, pe Clisura Dunării, Svinița si Simian. Sviniția este comuna cunoscută drept “tărâmul smochinelor”, deoarece smochinii cresc aici de ani buni, sunt foarte răspândiți și de dezvoltă foarte bine.

În fiecare an, în ultimul weekend din luna august, se organizează aici un festival al smochinelor, unde se vând tot felul de preparate. Anul acesta, marele eveniment are loc între 27-29 august.

Recomandari

Alte Articole