Silva Logistic Services. Campia Banatului si magistralele Satu Mare-Oradea-Timişoara, Crişul Repede, Valea Mureşului, Timişoara-Caransebeş.

 Câmpia Banatului este denumit sectorul românesc al câmpiei Panonice. Se întinde pe o lungime de peste 375 km şi este delimitată de: graniţa de stat cu Serbia şi Ungaria (în vest), Dealurile de Vest şi Carpaţii Occidentali (în est), râul Tur (în nord) şi graniţa cu Serbia (în sud).
Relieful este alcătuit din trei trepte:
-câmpie înaltă: de peste 100 m, mai veche (din Pleistocen) şi în general situată spre deal
-câmpie orizontală: este netedǎ şi prezintă acumulari de nisip
-câmpie joasă: în care râurile au tendinţă de înmlăştinire
Clima
Temperaturile medii anuale se încadrează în intervalul 10-12°C. Se observă diferenţe între partea nordică (9-10°C) şi partea sudică (10-11°C). Precipitaţiile medii anuale sunt între 550-600 mm.
Vegetaţia naturală s-a păstrat doar pe areale extrem de restrânse. Solurile sunt din clasa molisolurilor (cernoziomuri) şi solurilor intrazonale (hidromorfe, halomorfe, psamosoluri în Câmpia Careiului).
Hidrografia
Drenează aceleaşi râuri ca Dealurile de Vest. Râurilie care străbat câmpia au o direcţie E-V cu excepţia celor din Banat care se orientează NE-SV sau chiar N-S. În partea de câmpie joasă au albii abia schiţate şi tendinţe de înmlăştinire şi revărsare.
Canalele de mare importanţă:
-Canalul Crişurilor:
-Canalul Morilor
S-au amenajat importante bazine piscicole: Cefa, Tămaşda, Ineu.
Agricultura este o ocupaţie veche şi importantă pentru acest spaţiu. Cultura plantelor se practică în condiţii de randament sporit. Creşterea animalelor se remarcă prin toate tipurile de animale (În Banat mai ales porcine).
Industria
Din punct de vedere industrial, actual industriile sunt concentrate în cele 4 oraşe principale: construcţii de maşini, utilaj greu, industria textilă, anvelope.
Transporturile
Majoritatea se desfăşoară de-a lungul liniei de transport a Câmpiei de Vest: Halmeu, Stamora Moraviţa (aliniament N-S). Se desprind o serie de magistrale: 4 (Satu Mare-Oradea-Timişoara), 3 (Crişul Repede), 2 (Valea Mureşului), 1 (Timişoara-Caransebeş). E traversată de artere rutiere importante, şi de rute fluviale.

Recomandari

Alte Articole