Reorganizarea Spitalului Orăşenesc Cugir, în analiza administraţiei locale

Planul de reorganizare a Spitalului Orăşenesc Cugir conceput de conducerea unităţii medicale la solicitarea Ministerului Sănătăţii va fi analizat de către administraţia locală. Primarul Adrian Teban a cerut conducerii spitalului să prezinte o situaţie amănunţită a fiecărei secţii, atât din punct de vedere economic, cât şi al activităţii medicale. Totodată, edilul cugirean aşteaptă din partea Consiliului de Administraţie al spitalului să-şi argumenteze punctual planul de eficientizare pe care l-a avizat la propunerea Comitetului Director.
Solicitările primarului, Adrian Teban vin ca urmare a dezbaterilor care au avut loc în consiliului local referitoare la reorganizarea spitalului prin relocarea paturilor din secţiile nerentabile, cum este cea de infecţioase, către secţiile cu adresabilitate mare, ca cele de chirurgie şi interne. Adrian Teban este de părere că o politică de eficientizare a unităţii medicale poate fi conturată doar în consens cu administraţia locală şi în urma unei evaluări amănunţite a situaţiei economice, fără a cădea însă în capcana de a trata spitalul ca un SRL. “În actuala legislaţie, spitalul se află în responsabilitatea administraţiei locale, motiv pentru care orice decizie cu privire la organizarea viitoare a unităţii medicale trebuie luată pe baza unor analize ample atât la nivelul spitalului, cât şi la nivelul administraţiei. Avem nevoie de soluţii care să asigure în primul rând calitatea actului medical şi acoperirea nevoilor pacienţilor. Spitalul nu este o societate comercială, motiv pentru soluţiile economice nu trebuie să îngrădească accesul cetăţenilor la serviciile medicale de care au nevoie.” a precizat primarul Cugirului.
Referitor la viziunea managerială a conducerii spitalului de a reloca paturile de la infecţioase către chirurgie şi interne, Adrian Teban a declarat că “situaţia spitalului din Cugir trebuie privită în contextul general actual. Pe plan naţional se pregăteşte reformarea sistemului sanitar, pornind de la o reformă la nivelul fiecărei unităţi medicale. În acest sens managerii de spitale trebuie să trimită propriile planuri de reorganizare, concepute pe baza unor indicatori. Am solicitat o prezentare amănunţită a situaţiei în care se află fiecare secţie, precum şi motivaţiile planului local de eficientizare propus de spital” a declarat Adrian Teban
Primarul Cugirului este de părere că este foarte important ca spitalul să intre într-o debatere reală pentru a putea fi găsite cele mai bune soluţii: “Dacă ne pasă de spital, de oamenii care au nevoie de serviciile medicale ale acestuia, ne punem la aceeaşi masă, indiferent de culoarea politică pe care o avem noi, managerul, doctorul, asistenta sau pacientul. Se doreşte rentabilizarea sistemului sanitar. Vrem, nu vrem va trebui să ne organizăm pe criterii de calitate şi eficienţă, va trebui să ne adaptăm serviciile pe contractul cadru care va fi negociat cu CAS. Toate acestea presupun analize, dezbateri şi apoi soluţii. Cu toţii cunoaştem situaţia spitalului pentru că fiecare partid îşi are reprezentanţii în Consiliul de Administraţie al acestuia. La fel de cunoscute sunt cheltuielile din bugetul local, iar dacă investim banii cugirenilor în spital, este normal ca ei să aibă aşteptări. În concluzie, suntem pe cât de în măsură, pe atât de responsabili de viitorul spitalului”
Se aşteaptă ca la următoarea şedinţă a Consiliului Local Cugir să aibă loc o dezbatere specială referitoare la reorganizarea spitalului, la care să participe managerul spitalului, membrii Comitetului director şi ai Consiliului de Administraţie, precum şi medicii din spital.

Recomandari

Alte Articole