Situl de importanţă comunitară ROSCI0381 Râul Târgului – Argeşel – Râuşor, s-a înființat prin Ordinul ministrului mediului și pădurilor nr. 2387 din 29 septembrie 2011, privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000.
DESCRIERE
Situl Râul Târgului-Argeşel-Râusor este localizat în partea nordică a judeţului Argeş, pe clina sudică a Munţilor Iezer, din Masivul Făgăraş. Din punct de vedere geomofologic, situl este situat în zona montană şi premontană a Munţilor Iezer, doar extremitatea nord estică a sitului este situată la nord de râul Dâmboviţa, spre culmea Tamaş, dintre Masivul Piatra Craiului şi Masivul Făgăraş.
Vegetaţia sitului este influenţată de dezvoltarea altitudinală a a climei şi a solurilor, fiind specifică următoarelor etaje:
- etajul alpin (la altitudini de peste 1900 m, în golul alpin Iezer, la obârşia pârâului Râuşor);
- etajul subalpin (la altitudini cuprinse între 1700 (1800) m şi 2000 m, la obârşia pârâului Râuşor);
- etajul boreal al molidişurilor (la altitudini de peste 1300 şi până la cca. 1700-1800 m);
- etajul nemoral al pădurilor de amestec de fag cu răşinoase şi a făgetelor).
Importanţa pentru biodiversitate este dată de:
- prezenţa habitatelor forestiere cu păduri de fag (9410 si 91V0) pentru care s-a solicitat desemnarea de situri suplimentare în regiunea biogeografică alpină;
- speciile de carnivore mari – urs, lup , râs – pentru care s-a solicitat desemnarea de situri suplimentare;
- rolul de culoar ecologic pentru carnivore, asigurând conectivitatea Masivului Făgăraş (Muntii Iezer) cu Masivele Piatra Craiului şi Bucegi (Munţii Leaota);
- speciile de amfibieni şi de nevertebrate identificate aici.
OBIECTIVUL NOSTRU
Fundaţia Conservation Carpathia este custode al sitului Natura 2000 ROSCI0381 Râul Târgului – Argeşel – Râuşor, în baza convenţiei de custodie nr. 359 din data de 08/07/2014, şi pe lângă obligaţiile legale ce ne revin dorim să îmbunătăţim statutul de conservare al speciilor şi habitatelor şi dezvoltarea unei reţele de arii protejate model.
ATRACŢII TURISTICE
Pe langă cele câteva trasee montane care strabat masivul Iezer, facând legatura cu traseele din Făgăraş sau Piatra Craiului şi care oferă peisaje frumoase, zona oferă şi alte oportunităţi, care din păcate nu sunt atinse.
În ultimii ani Fundaţia Conservation Carpathia, în calitatea sa de custode, a încercat să dezvolte programe de eco-turism şi obiective, încercând să atragă atenţia asupra potenţialului eco-turistic şi stimularea unei economii verzi.
Pentru iubitorii de sălbăticie, am realizat observatoare de faună unde se pot vedea sau cu ajutorul unui ghid se poate lua urma şi observa în mediul lor natural specii de faună pe care le ocrotim complet: ursul, cerbul, mistreţul, capra neagră, vidra, specii de păsări.
Muntele Iezer ofera drumuri forestiere spre creastă, cu pante domoale, care pot fi folosite pentru acces cu bicicleta.
Nu tocmai plăcute sunt activităţile motorizate în această arie protejată, care de altfel sunt sancţionate de lege, însă dorinţa aventurierilor 4×4 se pare că transcende respectul faţă de natură. Pe cele trei văi care dau numele acestui sit Natura 2000 veţi întâlni spaţii de cazare de unde puteţi primi informaţii despre activităţile şi evenimentele la care puteţi participa.
Recomandăm cu căldură poteca tematică Istoria Pădurii din Sătic, comuna Rucăr, un traseu de 2 ore, interactiv-educativ, însă cu o atractivitate suficientă şi pentru cei mari. Pentru detalii contactaţi custodele sitului.
EVENIMENTE
– Concursul de ciclism montan – Bike 4 Mountains (www.carpathianman.ro);
– Evenimente culturale locale;