Administraţia Publică Locală, Serviciul Public de Asistenţă Socială Cugir şi Asociaţia Sastipen vor colabora în sensul facilitării accesului pe piaţa muncii a femeilor rome din Cugir. Este vorba de proiectul “ Programul de mediere sanitară: oportunitate de creştere a ratei de ocupare în rândul femeilor rome”, accesat de asociaţia amintită şi care va fi implementat în colaborare cu primăria, în baza unui protocol de colaborare.
Printre obiectivele specifice ale proiectului se află înfiinţarea unui Centru de Formare si Certificare a Mediatorilor Sanitari şi dezvoltarea unei Unităţi de Asistenţă Tehnică, Monitorizare şi Evaluare a activităţii mediatorilor sanitari în contextul descentralizării serviciilor de sănătate publică.
În cadrul Protocolului de Colaborare dintre Consiliul Local Cugir, Serviciul Public De Asistenţă Socială Cugir şi Asociaţia Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate Sastipen este prevazută şi angajarea prin concurs a unui mediator sanitar la nivel local, cu menţiunea că acest post nu implică nici un efort bugetar local, el fiind finanţat prin Ministerul Sănătăţii. În organigrama Serviciului Public de Asistenţă Socială Cugir există de câtiva ani acest post, care nu a fost ocupat datorită faptului că nu au fost identificate persoane cu această calificare. În aceste condiţii, prin implementarea proiectului amintit, efortul depus de SPAS Cugir ar putea să se concretizeze în formarea unui mediator sanitar care să îşi aducă aportul la reducerea îmbolnăvirilor şi realizarea prevenţiei în comunitatea de romi din Cugir.
Perioada de implementare a proiectului este ianuarie 2012 – decembrie 2013. Trebuie spus că proiectul va fi implementat la nivel naţional, în toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, în 100 de comunităţi care vor fi selectate în perioada următoare.